Снимка: архив, Булфото

Сотир Цацаров, номиниран за главен прокурор, поиска от Диана Ковачева ВСС да промени процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

В писмо до правосъдния министър Цацаров иска гласуването да става по поредност, определена чрез публично теглене на жребий от тях, а не по реда на подаване на кандидатурите.

Според него следва да се избегнат и най-малките съмнения в публичното пространство за фаворизиране на който и да било от кандидатите, като същевременно не бъдат засегнати сроковете и предпоставките за допускане на кандидатите по обявената вече процедура.

ВСС промени правилата за избор на главен прокурор, като се дава възможност да се гласува електронно, а кандидатурите да се разглеждат не по азбучен ред, както досега, а по реда им на постъпване. Породиха се съмнения, че правилата се променят с цел да бъде избран председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров за главен прокурор, който се смята, че е кандидатура на управляващите.

Още по темата
„Така се оказва, че независимо от това, какви други предложения за кандидати за главен прокурор ще постъпят, както и независимо от това, какъв ще е редът ни на изслушване (според имената), предложението за моята кандидатура ще бъде подложено на гласуване първо, тъй като е внесено още на 08.11.2012 г.“, отбелязва Цацров в писмото си до правосъдния министър.

„Тази поредност на гласуване предизвика множество коментари в общественото пространство и в медиите. Немалка част от тях са в насоката, че така правилата „обслужват” един кандидат и са предназначени за осигурят необходимото мнозинство за него. Считам, че провеждането на честен избор, по процедура, която не предизвиква каквито и да е съмнения, е обща цел – както на всички членове на Висшия съдебен съвет, така и на всеки от кандидатите”, се казва още в писмото на Сотир Цацаров.

Министър Диана Ковачева е изпратила писмото до Висшия съдебен съвет с предложение то да бъде разгледано на редовното заседание на 22 ноември 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase