Снимка: архив Reuters

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание “New Europe“.

Делото е образувано по сигнал на партия “Екогласност“. Според организацията Народно събрание е приело три нови правила за участие в парламентарните избори през 2005 година два месеца преди вота и това я е лишило от възможността да участва.

Жалбоподателят се оплаква, че законът го е възпрепятствал да внесе необходимите документи, които се изискват от изборния закон.

След като от “Екогласност“ подали молба за регистрация в ЦИК, оттам им отговорили, че им липсват три документа – подписка на 5000 души, които подкрепят партията, удостоверение от Сметната палата, че партията е подала годишните си финансови отчети за последните три години, и удостоверение за внесена банкова гаранция от 20 000 лева за участие в изборите. ЦИК е дала три дни на “Екогласност“ да си набави тези три документа.

Партията не успява да изпълни критериите и регистрация й е отказана. ”Екогласност” подават жалба във Върховния административен съд, но магистратите я отхвърлят.

Европейският съд по правата на човека е отсъдил, че страната ни е нарушила член 3 от Протокол 1(правото на свободни избори) от Европейската конвенция за човешките права, защото промените в изборния закон са приети много късно.

Съдът подчертава, че не е бил спазена препоръката на Венецианската комисия съществени промени в изборното законодателство да се правят година преди вота.

Според становището на магистратите "приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase