Цветан Цветанов иска ЕК да провери делото "Цонев". Снимка: архив, Impact Press Group

Делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов трябва да бъде проверено от ЕК, заяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Софийският градски съд оправда тримата по дело за даване на подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Още вчера Цветанов заяви, че се притеснява от оправдателните присъди, но не коментира решението на съда.

По темата корупция България търпи най-големите критики, заяви днес Цветанов.

Според него делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров „трябва да бъде акцент в комуникацията и партньорството ни с ЕК и да се провери от момента на постъпване на информацията за корупционната схема до момента на задържането и как е проведено част от самото разследване“.

В момента оставали много въпросителни - как така тези 20 000 евро са били дадени, взети и са се намирали в този офис. 

„Има съдебно решение на първа инстанция, разбира се, като правова държава ние трябва да се съобразим, но трябва да дадем и отговори на тези въпроси, които витаят в обществото“, смята министърът.

Относно обвиненията на ексвоенния министър Николай Цонев, че делото срещу него е политическа поръчка на изпълнителната власт, изпълнена от прокуратурата, вътрешният министър заяви,  че всеки от подсъдимите е говорел, че това е политическа репресия след оправдателната присъда на първа инстанция.

Още по темата
„Смятате ли, че прокуратурата ще изпадне в тази зависимост от изпълнителната власт и ще понесе всичкия този негативен товар, ако нямаше достатъчно доказателства, за да се внесе този обвинителен акт“, отсече Цветанов.

Той отхвърли и обвиненията, че МВР злоупотребява с правото си да подслушва.

„Имаше много говорене, че хиляди са хората, които се подслушват и едва ли не – България цялата е опасана само в специални разузнавателни средства, каза министърът и уточни, че става дума за 0.1 % от населението или  7 800 са подслушваните лица за 2012 г.

Случаят с уволнената говорителка на полицията във Варна Калинка Пенчева е приключен за МВР, заяви още вътрешният министър. 

Той отрече да е имало тенденциозност в отношението на полицаите към Боян Боозов, който снима спящите полицаи в патрулка, заради което беше наречен „селски глупак“ от вече бившата служителка на вътрешното ведомство.

Цветанов припомни, че през 2007 година Боян Боозов е задържан с 1 кг амфетамин. Той е излежал двегодишна ефективна присъда.

„Другото, което е, че преди няколко месеца той е нанесъл средна телесна повреда на един гражданин и му е избил два предни зъба, което всъщност смятате ли, че е нормално поведение? И смятате ли, че полицията има някаква репресивна мярка спрямо този човек?“, запита риторично Цветанов.

Относно снимката, направена през юли, която предизвика скандала, МВР шефът обясни, че съгласно вътрешните правила служителите по време на дежурство имат 30 минути почивка. Фотографията точно уцелила момента. По думите му още през юли е направена проверка и „не знам защо говорителката се е върнала назад и е тръгнала да обижда“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase