Цонев, Попов и Сантиров (отляво надясно) Снимка: архив, Impact Press Group

Следователят Петьо Петров се опита да ме използва като канал за рекет срещу Николай Цонев. Това заяви в съда бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, който заедно с ексвоенния министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров е подсъдим за даване на 20 000 лева подкуп на следователя, за да "смачка" дело срещу бившия министър.

Никога не съм имал мотивация да давам подкуп в полза на Николай Цонев, посочи Попов.

Потресен съм от качеството си на обвиняем, от всичко, което се случи по делото, и от начина, по който бях третиран при задържането си. Обвинителният акт не кореспондира с действителността и с това, което се случи, допълни той.

Никога не съм имал никакви отношения с Николай Цонев, не знам какво е семейството му, нито приятелския му кръг. Никога не съм разговарял на четири очи с него, нито съм имал телефона му или съм разговарял с него, категоричен беше Попов.

И двамата бяхме членове на Централния предизборен щаб на НДСВ през 2009 година, но в щаба има около 30 души, обясни Попов. 

След като научил за процеса, който се води срещу Цонев, Попов е решил да разучи въпроса, за да инициира политическа позиция на партията. По този повод е решил да разговаря с брата на съпругата си -  съдията Петър Сантиров.

Магистратът му е казал, че е несериозно  да коментира делото, след като не е запознат с него, но го е  свързал със следователя, работил по случая – Петьо Петров.

Още по темата
След няколко разговора и срещи между двамата Петров е заявил, че министър Цонев не е виновен, но трябва да даде пари. Според  версията на финансиста следователят се опитвал да рекетира бившия министър, а Попов е трябвало да послужи като свръзка между двамата.

Подсъдимият заяви, че тогава е нямал координати на Николай Цонев, опитал се да протака случая колкото може, а  накрая е решил да предаде на Петров плик със стари неноминирани  банкноти, за които излъгал, че са от министъра. Очакванията на подсъдимия били следователят да отвори веднага плика и да разбере, че е излъган, като след това Попов е смятал да го заплаши, че ще разкаже всичко на прокурора по делото срещу Цонев. Следователят обаче не отворил плика, а си е тръгнал, след което Попов е бил арестуван от чакащи служители на МВР.

Обясненията на Тенчо Попов днес се разминават с дадените от него в досъдебното производство. В тях финансистът е казал, че  се познавал с Николай Цонев и е осъществил контакт с него. Попов е заявил, че непознат дори му е предал 20 хил. евро от името на бившия министър. Подсъдимият днес се отрече от тези показания, като каза, че ги е дал защото се е страхувал, че ако не помогне на разследващите, срещу него са щели да започнат поредица "измислени дела".

Не се признавам за виновен и се надявам, че истината ще възтържествува, каза още той.

В своите обяснения Николай Цонев заяви, че не познава  останалите двама подсъдими и че е невинен. Той отказа да  отговаря на въпроси на прокуратурата и съда.

След обясненията прокуратурата поиска наказания от по седем години затвор за  Тенчо Попов и за Николай Цонев. За Сантиров обвинението  поиска шест години затвор. Процесът продължава с пледоариите на адвокатите, а решението си Софийският градски съд ще произнесе утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase