Борис Велчев ще става конституционен съдия. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев номинира сегашния главен прокурор Борис Велчев за конституционен съдия от квотата на държавния глава.

„Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига“, мотивира избора си Плевнелиев.

По думите му България е на прав път, тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването и Борис Велчев е част от тях.

Държавният глава посочи още, че Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд.

Президентът припомни, че е избирал от общо три кандидатури, но не пожела да обяви имената на останалите двама. По думите му обаче били много достойни, доказани експерти и допълни, че не би искал да се спекулира около тях.

Още по темата
Главният прокурор Борис Велчев коментира за БТА, че миналия петък е разговарял с президента, когато е приел и предложението да бъде номиниран за конституционен съдия.

По-рано днес преди заседанието на ВСС, попитан за евентуалната му номинация, Велчев заяви: "Доколкото и вие, и аз знаем към днешна дата президентът не е номинирал никого за член на Конституционния съд. Най-малкото неетично ми се струва да коментираме неговото решение преди той да го е оповестил. Нека да му дадем правото той да го направи".

Мандатът на Велчев като главен прокурор изтича през февруари. В разговора му с Плевнелиев обачене е било обсъдено дали мандатът му ще приключи предсрочно, или указът за съдия в КС ще бъде подписан след изтичането му.

Вчера ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов за конституционен съдия.
Венета Марковска беше номинирана от независими депутати, а  Екатерина Михайлова, която също е зам.-председател на парламента, беше номинирана от Синята коалиция. Татяна Върбанова пък е номинирана от депутатите от Коалиция за България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase