Снимка: архив, Булфото

Осем от всички 13 богаташи, които бяха задържани за източването на 5 милиона и 140 хиляди лева от ДДС, са пуснати от ареста. Информацията потвърдиха пред Dnes.bg от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Причината за освобождаването им била, че са направили самопризнания за престъпленията пред съдия.

Петима от играчите, сред които племенникът на легендата на българския футбол Христо Бонев - Атанас Бонев, цитрусовият бос Сотир Янков заедно с дъщеря си и съпругата си Елена, която държи салони за красота в Пловдив, остават в ареста.

Смята се, че те стоят в основата на схемата, като за източването на парите са били направени фирми-бушони.

Чрез тях били извършени множество финансови операции - създадени фиктивни стокови потоци и използване на първични счетоводни документи с невярно съдържание. По този начин неправомерно приспаднатият данъчен кредит бил вкарван в оборота на семейните фирми, съобщиха за Dnes.bg от полицията в Пловдив.

Още по темата

Оттам твърдят, че от началото на 2009 година до края на миналия месец са избегнати плащания на данъчни задължения в размер на 5 140 000 лева.

Собственичката на салоните за красота често е забелязвана в Пловдив да кара новото си „Порше”. Съпругът й управлявал „Бентли”. Това не е убегнало от погледа на разследващите. Иззети са компютри и доказателства от офисите и жилищата на обвинените.

В акцията по задържането на богаташите са участвали криминалисти, антимафиоти и данъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase