Дойчев и колев излизат от ареста. Снимка: БТА

Собственикът на кораба “Свети Николай“, който беше заловен с близо 3 тона кокаин край бреговете на Испания, Дойчин Дойчев и Руслан Колев излизат на свобода, реши Специализираният съд.

Двамата остават без мерки за неотклонение. Според съда срещу тях не са събрани никакви доказателства за съпричастност към трафика на кокаина.

В съдебната зала адвокатите представиха данни, че фирмата, собственост на Дойчев, само е менажирала кораба и е следяла за безопасността на плаването му. Самият плавателен съд е собственост на фирма, регистрирана в Лондон.

Разследващите не са събрали и доказателства за познанство между двамата обвиняеми икапитана на кораба и следователно няма как да се направи извод, че те представляват организирана престъпна група, посочи
съдебният състав.

Още по темата

Единственото доказателство на прокуратурата за организирана престъпна група бе показанията на анонимен свидетел, служител на ГДБОП. Оказа се обаче, че той не е разпитан по законосъобразния ред и показанията му нямаше как да послужат за доказателство.

Единият от защитниците - Христо Ботев заяви, че прокуратурата не е обяснила и дали става въпрос за анонимен свидетел или за агент под прикритие, които дават показания по различни членове от НПК.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Специализирания апелативен съд.

По-рано днес семействата и роднините на задържаните 21 български моряци в Испания поискаха спешно съдействие и информация от държавните институции.

Семействата и близките изпращат открити писма до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и министъра на външните работи Николай Младенов.

"Желаем дипломатическото представителство на Република България в Кралство Испания да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти, надяваме се с вашата помощ те да бъдат осигурявани", пишат близките на задържаните българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase