Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото
fallback

Уволнената Мирослава Тодорова трябвало да бъде наказана още преди три години заради забавянето с месеци и дори години на десетки дела, заяви председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

През 2009 г. обаче той не направил конкретно предложение за мерки срещу Тодорова, а оставил инициативата на председателя на Софийския градски съд Георги Колев.

"Още през 2009 г. наредих да се извърши проверка на наказателно отделение на Софийски градски съд. Установи се, че има множество забавяния на дела в СГС. Начело на това забавяне бяха две съдии – Емилия Петрова и Мирослава Тодорова. Касаеше се за дела, забавени с месеци, дори с години. Резултатите бяха изпратени на ВСС.
Председателят на СГС Георги Колев не предприе нищо тогава и на съдия Тодорова й се размина", коментира Пенгезов пред bTV.

Oще по темата

По думите му тогава двете съдийки не са били най-натоварените в Софийския градски съд.

Пенгезов, който бе в тежка словесна война с министър Цветан Цветанов, днес влезе в странната роля на защитник на МВР шефа по казуса "Мирослава Тодорова".

Вицепремиерът бе обвинен, че е повлиял върху решението на Висшия съдебен съвет да уволни съдията от Софийския градски съд, довело от своя страна до безпрецедентен масов протест на магистрати у нас. Скандалът провокира и словесна престрелка между вицепремиера Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев.

Веселин Пенгезов, когото вътрешният министър свързваше с "Октопода", заяви, че не Цветанов е виновен за забавените дела на Тодорова, които бяха посочени като основен мотив за отстраняването й.

Председателят на САС бе един от основните "докладчици" по проблемите в работата на Тодорова. Той се оказа и човекът зад сигнала за едно от трите забавени дела на Тодорова. Действията му тогава породиха съмнения в реваншизъм, но Пенгезов отрече.

"Ако не бях уведомил за проблемите с Тодорова, аз щях да бъда наказан", защити се той.

По думите му единствения проблем в момента е, че ВСС не е огласил мотивите за решението си да накаже съдия Мирослава Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

jon

преди 11 години

Боже опази, Пенгезов, най-покварения човек в системата да коментира казуса с Тодорова! По добра атестация за положителните качества на Тодорова не може да има, щом *** като Пенгезов я напада.

53

читател

преди 11 години

Не сме завистници, но не можем да бъдем равнодушни, когато съдийки още не усвоили материята и нямащи почти никакъв опит, но имащи яки протекции или пък мамини/татини (съдия Магдалинчева - на тати Б.Магдалинчев, съдия във ВАС, щерката) биват избирани от наше жури за наши хора и остави че нищо свястно не вършат досега не са вкаарли никой политик,депутат или министър в затвора, макар че повечето са за там, ами и се мотаят по 4-5 години с един мотив, който не могат или не искат да напишат. Пък се и смятат за богоизбрани! Да дискутираме ли за 1 година колко знакови перстъпници пуснахте на свобода и колко обвиняеми, плачещи за затвора, оправдахте ил не допуснахте досъдебното производство да стигне до съд. За награда за замотани дела повишихте Янева, Г.Ушев, П.Крънчева; Ченалова вместо да я уволнят дисципилинално я пуснаха да води делото Наглите, а сега плачете за М.Тодорова Защо бе джанъм, не виждате ли,че жената иска да бъде преподавател и да се занимава с обществена дейност!

52

Анонимен

преди 11 години

Съдия Тодорова успя да спаси 7 изнасилвачи да не влезе в сила присъдата им.След като пребили бащата, гадовете сред които и един полицай, изнасилват двете му дъщери, а единият заплашва да разпори корема на жена му. Всъщност са дошли за пари - от банката, от която мъжа бил получил кредит изтекло инфо (не знаете каква *** работи в банките).Съдийката издава присъда след силния интерес на обществото, но бави влизането и в сила с 4 г. и 8 м. - достатъчно, за да е в сила давност по делото.

fallback