Калина Илиева. Снимка: БТА

Софийският районен съд осъди бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок заради фалшивата й диплома.

Съдът одобри споразумението, което по-рано Илиева поиска с мотиви, че престъплението, което е извършила, не е довело до имуществени вреди.

Пред съда ексшефката на фонд "Земеделие" се призна за виновна и разкри, че има средно образование. Тя обясни също, че в момента е безработна.

Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

Още по темата

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

Според обвинението Илиева сама е фалшифицирала дипломата си от университет в Германия. Тя е обвинена и за това, че пред Министерството на образованието е представила още четири фалшиви документа, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

От съдебната поръчка, пристигнала от Германия, стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции. 

Съдът взе предвид факта, че Илиева не е осъждана досега, майка е на малко дете и това, че когато е извършила престъпленията, е била на малка възраст.

Магистратите отмениха мярката за неотклонение – подписка. Илиева ще трябва да плати 1408 лева разноски по делото.

В началото на заседанието защитата на Илиева поиска делото да се гледа при закрити врата, тъй като изнесените данни по делото биха засегнали личната и интимна сфера. 

Решението на съда не подлежи на обжалване или протест. Калина Илиева отказа да коментира присъдата си пред журналисти. Прокурорът по делото определи присъдата като справедлива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase