Кокинов има въпроси към Брендо. Снимка: архив Булфото

Течът на информация към Евелин Банев – Брендо е бил голям и не се свежда само до намерения в колата му преди две седмици документ от 2008 година, обясни градският прокурор на София Николай Кокинов пред БНТ.

Брендо беше арестуван преди две седмици по операция “Кокаиновите крале“. При задържането му в личният му автомобил е намерен документ с оперативна информация.

Още по темата

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че разследването срещу въпросните крале се е забавило изключително много заради изтичане на информация през 2008 година. Тогава се е провела международна среща на четири страни, на която е обсъждана престъпната  дейност на Банев. Часове след срещата обсъжданата информация стига до Брендо.

Първо Цветанов заяви, че информацията е изтекла от магистрат, а по-късно се поправи и каза, че става дума за бивш служител на МВР и ДАНС.

Днес Кокинов обясни, че противоречивите изказвания на вътрешния министър не го объркват, защото работи само с документи, които постъпват в прокуратурата.

Градският прокурор добави, че логично са заподозрени представителите на България, които са присъствали на срещата.

По негови думи имената им са известни на прокуратурата и се водят необходимите разследвания. Кокинов отбеляза, че теоретично е възможно информацията да не е изтекла от българските представители, а от някой от представителите на останалите държави.

"Поискали сме и от Италия официална информация за случая и стесняваме кръга", заяви Кокинов.

Кокинов не успя да обясни защо документът е намерен у Брендо четири години след като го е получил. “Не мога да знам мотивите на господин Банев. Ние разбира се ще го питаме, но друг въпрос е дали той ще ни каже.“, обясни Кокинов.

Днес Софийската градска прокуратура ще поиска от съдът да приведе в изпълнение искането на италианските власти да им бъде предаден задържаният преди дни Евелин Банев - Брендо.

Италия иска да обвини Банев в трафик на наркотици, а в България той е подсъдим за пране на пари.

Кокинов коментира и темата за задържания в Дубай Христофорос Аманатидис – Таки, които е обвиняем като лидер на организирана престъпна група. Градският прокурор на Сфоия обясни, че има шанс съдът в Обединените арабски емирства да не одобри молбата на България за екстрадация на Таки.

Кокинов определи шанса съдът в Обединените арабски емирства да ни предаде Таки като състезание, в което вероятността да спечелим е 50 на 50.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев коментира пред журналисти, че са предприети действия за проверка на изтеклия към Брендо документ.

По негови думи той е разбрал за наличието на въпросния документ веднага след намирането му у Банев, но вчера го е получил официално.

Велчев обясни, че в момента се правят проверки и информацията по случая ще бъде оповестена в първия възможен момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase