Гриша Ганчев дойде в съда, но не остана до края на заседанието. Снимка: БТА

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, и още четирима от задържаните за измами с ДДС при търговия със захар остават в  ареста, реши специализираният съд. 

От всички закопчани при акция "Захар" под домашен арест остава само Камелия Мирчева, която представи болничен лист.

Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров и Камелия Мирчева са обвинени в укриване на данъци в големи размери и според прокуратурата са действали като организирана престъпна група.

Първоначално изчислените щети за срок от около два месеца достигат 200 000 лева.

От свидетелски показания, цитирани днес в съдебната зала, става ясно, че търговци са превеждали пари по сметки на една от фирмите, занимавала се с търговия със захар. Оттам суми били теглени от Милко Талев, сочен за организатор на групата.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които са обвинени, което се подкрепя от събраните по делото доказателства. Спецсъдът сметна също, че се установява механизмът и мащабът на осъществената от обвиняемите стройна схема и организация, насочена към избягване на данъчни задължения в особено големи размери. Това се потвърждава и от специалните разузнавателни средства.

Още по темата

Създаденото престъпно сдружение е трайно, като системно са били извършвани сделки, с които е ощетяван държавният бюджет, мотивира съдът решението си. 

Въпреки това не беше отчетена опасност обвиняемите да се укрият, тъй като те имат постоянни адреси по местоживеене, на които част от тях живеят. Те имат висок обществен и социален статус, което обаче не е пречка те да извършат друго престъпление.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase