Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов пред Dnes.bg.

Нанев е обвинен по член 220 от НК за неизгодни сделки. Той гласи следното:

"Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6" .

Кокинов поясни, че обвинението е за внос на ваксини, а договорът е сключен от министъра в края на 2009 г.

По неофициална информация става въпрос за сделки на стойност над 10 млн. лева.

В края на февруари от МЗ обявиха, че е сключен договор за доставка на 360 000 дози от ваксината "Целвапан" на американската фармацевтична компания "Бакстер".

Тогава главният санитарен инспектор Тенчо Тенев съобщи, че обществената поръчка е спечелена от представителя на производителя у нас "Алфарма", като е била и единственият участник в търга.

Цената на една доза е 22 лв., като за имунизация на един човек са нужни 2 дози.

Досега у нас са доставени 80 000 дози.

Dnes.bg припомня, че по време на откриването на международната конференция за борба с корупцията на 16 март, премиерът Бойко Борисов се закани, че започва проверка и на своите за корупция.

Още по темата

“Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които са на власт”, закани се тогава министър - председателят.

По думите му  има места, където "хора от властта са почнали да правят неща, за които знаят, че той е крайно против".

Двама зам.-министри на Божидар Нанев - Валерий Митрев и проф. Мила Власковска отказаха да коментират пред Dnes.bg повдигнатите обвинения на началника си.

От министерството на здравеопазването само обявиха, че ще направят специална пресконференция, на която да съобщят подробности по случая.

По-късно през деня прокуратурата ще даде повече подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase