Веселин Георгиев Снимка: архив, Булфото

Срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е внесен нов обвинителен акт за нарушение на Закона за обществените поръчки, съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Прокуратурата е внесла обвинението на 8 февруари, като то касае периода от октомври 2006 до ноември 2007 г.

Това е второто обвинение в престъпление по служба срещу бившия шеф на пътния фонд.

През юни миналата година Софийският градски съд върна на прокуратурата другото дело срещу Веселин Георгиев, който стана известен като Батко, тъй като възлагал обществени поръчки на братята си.

Делото беше върнато заради допуснати нарушения още когато на Георгиев е повдигано обвинение. Първо той е бил обвинен за едно престъпление, а след това за още две, уточниха тогава от съда.

Още по темата

Според обвинението Георгиев е злоупотребил със служебното си положение, като е одобрил договори и така е възлагал работа на фирми, управлявани от братята му – Емил и Бойко Георгиеви.

Той беше отстранен от директорския пост в тогавашния фонд Републиканска пътна инфраструктура, след като стана ясно, че едната фирма – "Биндер", е спечелила поръчки за 120 млн. лева.

За 12 договора всеки от по за над 4500 лв. е разследвана и бившата шефка на фонд "Земеделие" Ализан Яхова, съобщи още Кокинов.

Междувременно за трети път вече, след две поредни връщания, обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев отново е в съда.

С 2059 са по-малко използваните СРС през 2011 г. от използваните през 2010 г.

Макар двойно да е нараснала ефективността от СРС-та през 2011 г., като цяло едва 40% от тях са послужили за доказателства пред съда, сочи годишният анализ на прокуратурата.

По 22 дела е използван защитен свидетел. Според Кокинов спадът  в използването на СРС-та се дължи на обществената полемика и натиска от страна на ръководството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase