Снимка: БТА

„Очевидно е, че „Октопод“-ът вика „Дръжте „Октопод“-а”. Надявам се до края на процеса да успеем да кажем кой е „Октопод“-ът в България, кой е „Октопод“-ът на прехода и кой ограби България”. Това коментира бившият съветник в ДАНС Алексей Петров след заседанието по делото срещу него и още петима души. Процесът продължава на 25 януари.

Подсъдими освен Алексей Петров са бившият прокурор Цеко Йорданов, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера,  Янко Попов и Кирил Топалов. Те са обвинени за организиране на престъпна група за рекет и изнудване.

Лично Алексей Петров е обвинен за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Близо два часа прокуратурата чèте обвинителния акт, от който става ясно, че докато работил като експерт "оперативно внедряване" в НСС, а след това и като главен експерт в ДАНС, Алексей Петров заплашвал редица мъже. Освен че ги обиждал, той казвал, че ще им "отреже главата с лопата" или ще ги застреля.

Още по темата

В повечето случаи ставало въпрос за прехвърляне на  акции на застрахователната компания "Левски-Спартак". Пострадалите твърдят, че са били бити и са чували закани като:"Ще те унищожа и ще те закопая!"; "Ще ти извадя зъбите с клещи!"; "Ще продам органите на близките ти на румънци" и други.

„Проявено е сериозно въображение от министър Цветан Цветанов и прокурора по делото Светлозар Костов. Това въображение е сътворило сцени, в които аз не съм участвал, струва ми се, че не са се състояли, бих казал, че дори са несъстоятелни”, каза Алексей Петров, след като изслуша обвиненията срещу себе си.

„Даже смятам да обявя конкурс за режисьор, при това срещу голямо възнаграждение, който може да направи възстановка на описаните случки в обвинителния акт“, закани се Петров. „Обидно ми е, че се обяснява как аз, седемкратен шампион по карате на България и елитна барета, не съм успял, на банкера и счетоводителя, нанасяйки удари с ръце и крака, да му сторя каквото и да е било, та чак накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби”, добави той.

Според него повечето от свидетелите по делото са склонявани да лъжесвидетелстват в кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Алексей Петров беше категоричен,  че не е в негов стил да заплашва някого по този начин.

Основният свидетел по делото Георги Цветанов потвърди показанията си за заплахите и за побоя, които Алексей Петров му е нанесъл, но за конкретни подробности от тях се бил сетил на последния разпит, когато му били задавани детайлни въпроси.

„Бил съм бит, бил съм унижаван, заплашван с всички форми и методи, които чухте в обвинителния акт – с каратистки способи, с психологически. Това  е истината“, каза Георги Цветанов. 

По-рано Софийски градски съд отхвърли всички предявени граждански искове на стойност над два милиона лева. Свидетелите по делото са общо 179. На 25 януари ще бъдат разпитани 10 от тях. Според графика Георги Цветанов ще бъде разпитан на 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase