Снимка: БТА

Софийският градски съд пусна от ареста двама от тримата ромски барони, които бяха задържани за подготовката на убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, Христо Върбанов-Ицо Папата и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев. 

Съдът остави без мярка за неотклонение братята Георги и Васил Горанови. В ареста обаче остава Любомир Илиев-Любо Къдравия, който беше третият закопчан.

Според съда показанията на анонимни свидетели, които бяха единственото доказателство, представено от прокуратурата, те не са достатъчно основание да се наложи мярка за неотклонение на двамата братя.

Свидетелят Константин Коприашвили, който според данните на разследващите е трябвало да бъде прекият извършител на убийството на Христо Върбанов, е назовал в показанията си единствено името на Илиев.

Според показанията му Любомир Илиев е разговарял с грузинеца Коприашвили да извърши убийството на Върбанов. Илиев му е обещал да го наеме и за още две убийства, като едното е било на "прокурор, който не търпи подкуп".

Още по темата

Съдът видя и опасност на свобода Любо Къдравия да повлияе на свидетели, тъй като се ползва с високо влияние сред ромската общност.

Съдия Андрей Ангелов коментира, че обвинението по делото не е правилно формулирано.

Според магистратите приготовление за убийство може да се извърши от съучастници, извършители, подбудители и помагачи. Тримата обаче са обвинени поединично, а не като организирана престъпна група. Решението на СГС е окончателно. 

Пускането на Горанови от ареста предизвика истински фурор в Съдебната палата. Около 50 роми ръкопляскаха и крещяха: "Има правосъдие", "Ура", "Браво" по коридорите на съда.

Те повтаряха, че Ицо Папата е виновен за всичко. Преди съдебното заседание ромите се събраха пред Съдебната палата с плакати в защита на задържаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase