Снимка: Архив МВР
fallback

Любомир Илиев-Къдравия, Георги Горанов и Васил Горанов остават за постоянно в ареста, реши Софийският районен съд.

Съдебният състав прие, че може да се обоснове предположение, че тримата са подготвили три убийства - на Христо Върбанов-Папата, Цветелин Кънчев и прокурора Олег Янев.

Според районния съд макар да няма опасност да се укрият, тримата, ако са на свобода, могат да повлияят на свидетели. Мярката може да бъде обжалвана.

По-рано през деня групата за мокри поръчки отхвърли обвиненията.

Подкрепяни от шумни роднини те заявиха, че нямат нищо общо със случая и за задържането им е виновен Христо Върбанов. Според тях, Върбанов е намерил фалшиви свидетели за да скалъпи този процес.

Бащата на Любомир Илиев - Йордан, дори конкретизира, че Папата работи със съдиите. Той го предупредил преди две седмици, че трябва да плати на 5 свидетели по 100 000 евро за да оправят сина му.

Адвокатите на обвиняемите поискаха техните клиенти да бъдат пуснати, тъй като няма никакви доказателства за тяхното участие в подготовката на убийствата.

Според прокуратурата обаче Любомир Илиев-Къдравия наел грузинец, за да извърши убийството на Христо Върбанов.

Къдравия предложил 100 000 евро за живота на Папата. Парите трябвало да вземе Константин Копреашвили, който обаче в последствие се отказал от поръчката и сам отишъл при мишената. Въпреки, че го очаквала още по-сериозна сума за другите убийства, ако се справел с първото.

Свидетели, сред които и трима защитени, разказаха как са събирани парите.

Мотивът Папата да бъде поръчан е стар конфликт между него и Къдравия, който тлеел от 2003 година, става ясно от материалите на обвинението. Тогава беше направен опит да бъде взривен в последствие убитият Тано Танов - братовчед на Папата.

Преди девет години Къдравия е бил задържан в ареста, посочи прокуратурата, която поиска той и другите двама да не излизат на свобода заради високата опасност на престъплението, в което са обвинени.

Как е намесен прокурорът Олег Янев не стана ясно от цитираните показания на свидетели. Той като свидетел по това досъдебно производство е обяснил, че е разследвал много сериозно дела, свързани с Йосиф Йосифов – Йоско от Костинброд, който пък бил близък със задържания Любо Къдравия.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

прокурор

преди 12 години

Ами като не си плащат на Боко и Цоко ще им скалъпим процес

44

жаго

преди 12 години

надеждите на трудовия резерв ......република Мангасария , кражби, убийства, мръсотия, индианци

43

Габи

преди 12 години

Нещо не мога да разбера: В случая става въпрос за организирана престъпна група, която подготвя убийството на трима важни люде от *** съсловие плюс прокурор от ВКП, а ареста и оттам очаквано и изхода на досъдебното производство се разглежда от Софийския районен съд СРС??!! В същото време двойното убийство пред дискотека Соло, в основата на което лежи спор на хора в явно "повишено" настроение, се разглеждаше от състав на СГС !

fallback