Христо Ковачки. Снимка: Булфото

Пернишкият окръжен съд осъди най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мини открит въгледобив" да плати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение.

Съгласно сключения договор между икономическото министерство и собственика на мините Христо Ковачки, въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Още по темата

Това обаче не се е случвало за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. Затова януари миналата година министерството на икономиката, енергетиката и туризма предяви съдебен иск към Ковачки в размер на 657 239 лв.

Магистратите обаче отхвърлиха иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. Така сумата, която мините трябва да платят на ведомството на Трайчо Трайков с лихвите е 423 703,52 лв.

Пернишкото дружество е осъдено да плати и направените разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

През април 2010 г. Софийският градски съд осъди на 3 години условно с пет години изпитателен срок бизнесмена Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци за периода 2005–2008 г.

Енергийният бос попадна в полезрението на Темида още през 2008 г., когато срещу него започнаха няколко разследвания. Ковачки бе и арестуван и освободен срещу рокердна за България гаранция от 200 хил. лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase