Митхат Табаков. Снимка: НС

Депутатът от ДПС и бивш кмет на Дулово Митхат Табаков бе осъден на 5 години затвор от Софийския градски съд (СГС) заради престъпление по служба.

Той бе подсъдим заедно с Алтан Чаушев за сключена сделка за изграждане на водопровод в Дулово, когато депутатът е бил кмет.

Според прокуратурата той е нарушил Закона за обществените поръчки и се опитал да присвои 11 млн. лв., като сключил договор с фирма "Джеми".Собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Алтан Чаушев, бивш заместник-кмет на Община Дулово, получава присъда четири години лишаване от свобода като помагач. Той е бил шеф на комисията, която е определила фирма „Джеми” да изгражда водопровода в Дулово.

„Тази присъда ни удовлетворява и няма да я протестираме. Това е много сериозна присъда за опит за измама в особено големи размери. Опитът за измама е бил в размер на 11 милиона лева, но все пак е останал опит и не са успели да осъществят измамата. Така че  за опит за измама, такава сериозна присъда нас ни удовлетворява”, коментира прокурор Пламен Георгиев пред „Фокус”.

Още по темата
 Чрез СРС-та обвинението е успяло да докаже, че зад фирма „Джеми” стои братът на Митхат Табаков – Сали и заради това са извършени всички нарушения, за да спечели фирмата на брата на депутата.

Двамата подсъдими Табаков и Чаушев получиха и съответно шест и пет години забрана да заемат държавни или обществени длъжности.

Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase