Подсъдимият Илиян Тодоров Снимка: архив, Булфото
fallback

Оправдателната присъда на Илиян Тодоров за двойното убийство пред клуб „Соло“ не е случайна и спонтанна. Това каза председателят на съдебния състав Румяна Ченалова. Разследващите случая са допуснали редица пропуски, каза тя.

Ченалова заяви, че за една година разследване е пропуснато да бъдат назначени трасологична експертиза, за да се установи с какъв точно нож са нанесени ударите и се е работило само по една версия за двойното убийство. Не е потърсено и откъде Илиян е купил нож и какъв модел е той.

Не е била назначена също така експертиза и дали с намерения в колата на Илиян нож са нанесени част от ударите в нощта на инцидента. Видеозаписът от нощта на инцидента не е бил приложен по делото, когато то е постъпило в съда, коментира Ченалова.

Тя допълни, че съдебният състав го е получил след положени усилия. По панталона на подсъдимия също е намерена кръв, но тя не съвпада с тази на жертвите, а е могло да се проучи чия е тази кръв.

Oще по темата

"Макар да проявяваме емоция и да скърбим с близките, не можем да осъдим някого, просто за да има осъден", аргументира тя решението на съда.

"Престъпление и загинали има, преки доказателства обаче за вината на Илиян Тодоров няма", допълни Румяна Ченалова.

Днешното решение на съда е било взето след много размисъл, в продължение на часове, включително и през нощта, и разглеждане на доказателства. В състава има едно особено мнение – на съдия Мария Дончева, според която косвените доказателства са във взаимна връзка и последователността им води до доказване на вината на Тодоров.

Председателят на съдебния състав и тримата съдебни заседатели обаче смятат, че не е възможно Илиян Тодоров сам да убие двама и да рани трети.

Аргументът на съда е, че за трите секунди, в които подсъдимият не се се вижда на видеозаписа от нощта на убийството, практически е невъзможно с два различни ножа да убие и рани. През всичкото останало време се виждат действията на 25-годишния младеж. 

От видеото съдът откроява фигура с тъмни дрехи, която замахва. Но така и не е установено кой е човекът.

Стана ясно, че целият инцидент с участието на Илиян Тодоров е продължил минута и половина-две. Илиян Тодоров е участвал в боя с юмруци и ритници, но на записа не се вижда да държи нож.

"Не трябва да се позоваваме на интуиция, а единствено на закона", каза съдия Ченалова.

"Илиян Тодоров е невинен, защото не се доказа вината му",  заключи тя.

Тодоров беше обвинен, че през април 2009 г. на бул. "Витоша" и ул. "Позитано" по хулигански подбуди, умишлено е умъртвил Васил Александров и Кирил Въжаров, както и че е опитал да убие Кирил Димитров. Доводите на съда са, че ножът, с който е извършено убийството, е различен от ножа, приложен по делото.

Според магистратите обаче не са събрани категорични доказателства, дори и косвени, за вината на Илиян Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

202

ВЕСО

преди 12 години

АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С 202

201

Анонимен

преди 12 години

На тази ,,Чакалова" - Ченалова и пожелавам да и се случи същото и убиеца да бъде оправдан

200

Анонимен

преди 12 години

Не чух един път президента Първанов да каже нещо за безобразията в правосъдната ни система.

fallback