Съдебната зала не побра близките на Кирил Въжаров и Васил Александров. Снимка: БГНЕС

Общо 850 хиляди лева кръвнина поискаха близки на убитите пред столичната дискотека „Соло“ от подсъдимия Илиян Тодоров.

Днес Софийският градски съд даде ход на делото за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров, извършено през април 2009 г.

Съдът прие граждански иск на родителите на Кирил – Радмила и Михаил Въжарови, на обща стойност 300 хиляди лева.

За 400 хиляди лева неимуществени вреди е искът от родителите на убития Васил – Виолета и Наско Александрови.

Третият граждански иск, на стойност 150 хил. лв., е от Кирил Димитров – приятел на двамата загинали, който също бе тежко ранен при побоя в нощта на 17 срещу 18 април.

Още по темата

Кирил Димитров разказа пред съда, че компанията от 6-7 души отишла в заведението малко преди полунощ на 17 април, за да отпразнува рождения ден на Васил Александров.

Той каза, че на излизане от "Соло" е бил "леко замаян и в приповдигнато настроение" и е вървял с чаша, с която е излязъл от клуба. Той забелязал в близост друга компания и вдигнал чашата с думите "Наздраве".

"Момче с очила, за което по-късно разбрах, че се казва Стефан, ми каза: "Защо ми казваш Наздраве, говедо?", разказа Кирил.

Това била репликата, която отприщила жестоката сцена - Кирил тръгнал към въпросния младеж, който го обидил още веднъж. Последвало спречкване, а някой от "противниковата" групичка, в която били младеж, говорещ английски и подсъдимият Илиян Тодоров, го ударил по главата. Тогава Кирил ги замерил с чашата си.

Приятелката на Васил Александров Михаела Михайлова каза пред съда, че излязла от дискотеката с Кирил Въжаров и Васил Александров. След като чули звука от счупената чаша, двамата се притекли на помощ на приятеля си. Малко по-късно се върнали, а на гърба на Въжаров имало петно кръв.

Михаела се обадила на телефон 112.

Съдебната зала и днес се оказа тясна за всички, дошли на делото за жестокото убийство на Кирил и Васил – 15 свидетели и над 25 вещи лица бяха призовани на днешното заседание. В Съдебната палата дойдоха и много приятели на двете загинали момчета – те носеха плакати с надпис "Справедливост" и снимки на убитите.

Бурни реакции в съдебната зала предизвикаха думите на един от призованите свидетели – Стефан Стойков, който е близък на подсъдимия Илиян Тодоров.

След като при снемането на самоличността му Стойков каза, че има присъда от 4 години за въоръжен грабеж, залата избухна в аплодисменти, а съдията по делото направи забележка, че при втора подобна проява ще ограничи достъпа до делото и може да наложи глоба.

Процесът продължава в сряда с разпит на свидетели.

Вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятелят му Васил Александров бяха убити преди повече от година при побой между две групи пред столичния клуб „Соло“, на метри от Съдебната палата.

Кирил бе наръган с нож и почина на място, а Васил – на път за болницата. Тогава бе тежко ранено и трето момче – Кирил Димитров.

Тогава 24-годишният Илиян Тодоров необезпокояван се качи в такси и се укри, но дни по-късно сам се предаде на полицията, посъветван от родителите си. Бащата на Илиян е Венцислав Тодоров – по това време общински съветник от БСП в Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase