Снимка: Булфото
fallback

Заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Галина Солакова подаде оставка, съобщиха от съда.

Солакова е подала молба да бъде освободена от длъжност пред Висшия съдебен съвет.

"Решението е продиктувано от предстоящите структурни промени в съда и "екипния принцип" на управление, заложен в изменението на закона за съдебната власт", се посочва в съобщение на ВАС.

Галина Солакова е председател на състава на Върховния съд, който преди дни окончателно отмени решението на ВСС, с което Веселин Пенгезов бе уволнен от поста председател на Софийския апелативен съд.

От ВАС изрично посочват, че подаването на молбата ѝ за напускане няма връзка с "публикуваните спекулации в  средствата за масова информация".

"Правен свят" обаче съобщава, цитирайки свои източници, че Галина Солакова не е решила сама да подаде оставка, а е била помолена да стори това. Тя е отказала коментар пред изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Така е във ВАС!

преди 12 години

Подава оставка като зам.председател на ВАС, ама остава на работа като съдия в този съд! Къде ще намери такава сладка работа: Заплата от порядъка на 3000-3500 лв/месец, 13-а заплата гарантирана, при пенсиониране ти дават 20 заплати с коефициент 1,45 , т.е. общо 29 заплати. Решиш да бламираш шефа на съда: по-лесно от това няма - издадеш присъда обратна на очакваната - справка възстановяването на Пенгеза за шеф на САС! Пък и вземеш отгоре на това финикийски знаци, зер джобът ти няма да стои празен, ще ръждяса! А във ВАС е пълно-препълнено с такива съдии! То не беше Сокола, далавери в Приморско, "услуга" на Лукойл, троен и петорен състав за оневиняване на генерала-съдия!

30

Инженер

преди 12 години

В медиите и по форумите упорито се говори за 700000 евро, дадени на съдиите от петтчленния състав за "услугата". Това означава 280 хил.лв на член от състава! Толкова пари един инженер не може да вземе за цял живот !!

29

Жорж

преди 12 години

Обърнете внимание кой беше шеф на състава, възстановил генерала на поста шеф на САС и нещата ще си дойдат на мястото. Галина Солакова е бивш зам.-председател на СГС, а сега е зам. шеф на ВАС; сестра й пък е бивш зам.-председател на Софийския апелативен съд,чийто председател от 2009 г. е ген.Пенгезов (пъзелът се подрежда, нали) ; тъстът Иван Велинов е бил председател на Върховния съд по времето на Тодор Живков преди 1989 г, Фамилията Солакови,чиято снаха е Г.солакова, е с богата история: Бащата Иван Солаков е бивш зам.-министър на труда и социалните грижи, чичото Ангел Солаков до началото на 70-те години е бил вътрешен министър. Майката на съпруга на Солакова произхожда от известния род Агайни от село Друган, Пернишко, където бившите партийци също са се подредили по впечатляващ начин Ненчо Агайн е бивш зам.-министър на вътрешните работи; Георги Агайн е бивш началник-отдел в Държавна сигурност, отговарящ по модерному за СРС-тата, а по старому за подслушванията.

fallback