Снимка: Булфото

Върховният касационен съд (ВКС) вече ще може да решава дела като втора инстанция, решиха депутатите с окончателното приемане на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Целта на промените е да се прекрати порочната практика процеси да се точат с години заради непрестанното им връщане на по-долна инстанция.

С поправките ВКС ще може да връща дела на второинстанционния съд най-много два пъти, а след това ще гледа процеса по същество и ще произнася окончателна присъда.

Няма да се допуска и връщане на дела от втора на първа инстанция повече от един път.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов коментира пред журналисти, че с промените в НПК ще се даде възможност „вече да няма този своеобразен пинг-понг между съответните инстанции“. Той даде пример с дела, които са се точили по над 20 години, и изрази надежда, че в бъдеще няма да се получава такова „залежаване“.

Приетите днес поправки в НПК дават възможност и на митническите служители да могат да водят разследвания. Инспекторите ще могат да разследват митнически и валутни престъпления, както и такива против данъчната система, например укриване на данъци в големи размери, търговия с акцизни стоки без бандерол и др.

Когато в извършването на престъплението е участвал служител на Агенция "Митници", то ще бъде разследвано от следовател, записаха депутатите.

Младежите, навършили 16 години, които са се провинили за дребно хулиганство, вече ще лежат в ареста до 15 денонощия. Депутатите приеха промяната с окончателното гласуване на указа за борба с дребното хулиганство.

Освен задържането под стража, е предвидено и наказание глоба от 100 до 500 лева. Наказанията, наложени по Указа за борба с дребното хулиганство, вече ще може да бъдат обжалвани, решиха още депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase