Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково заради прокурорска проверка срещу един от кандидатите – Росен Русев, който в момента е и.д. шеф на хасковския съд.

Решението за отлагането на избора бе взето с гласовете на 24-ма от членовете на ВСС след искане на шефа на комисията по атестирането Георги Шопов. Той представи няколко документа, свързани с конкурса.

Сред тях е постановление на Апелативната прокуратура в София, която отменя отказа на градската прокуратура за образуване на разследване срещу Росен Русев за престъпления по служба.

Проверката срещу Русев започна, след като стана ясно, че между 12 септември 2007 и 10 декември 2009 г. той е напускал страната 7 пъти, без да е в отпуск или в командировка, като дори е използвал служебния си автомобил.

Наред с прокурорската проверка Българският институт за правни инициативи е информирал ВСС за открити несъответствия в подадената информация за Русев.

Според института преди да влезе в съдебната система, той е практикувал адвокатската професия в продължение на 7 години, без обаче да има необходимия ценз.

Освен това проверка на института показва, че Русев е бил назначен на ръководен пост в съдебната система, без да има необходимия стаж. Той е работил 10 месеца като стажант-съдия в Окръжния съд в Хасково, преди да стане председател на Районен съд – Свиленград, през 1998 г. Според действащия към този момент закон, за да бъде назначен за съдия в районен съд са необходими минимум 2 години стаж.

Писмо до ВСС е изпратил и председателят на Апелативния съд в Пловдив Георги Чамбов, който подкрепя другия кандидат за шеф на хасковския съд – Миглена Тянкова, която сега е председател на Районния съд в града.

Още по темата

Съдиите в Хасково пък застават зад кандидатурата на Русев, също с писмо до кадровиците на съдебната власт.

Русев бе и кандидат за шеф на апелативния спецсъд, но оттегли кандидатурата си, след като при първото изслушване ВСС намери представянето му за несигурно и му даде една седмица отсрочка да се подготви.

На следващото заседание на ВСС ще бъде определен нов изпълняващ длъжността председател на Окръжен съд – Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase