Снимка: Булфото

Съдебно-техническа експертиза ще изяснява дали в рафинерията „Росенец“ са били поставени измервателни уреди, които да свързват „Лукойл“ с митниците.

Това реши административният съд в София, който гледа двете дела на компанията срещу митниците за отнетите лицензи на акцизния склад и рафинерията в Бургас.

Лицензите бяха отнети на 26 юли със заповед на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с мотива, че компанията не е монтирала в срок задължителните измервателни уреди. Въпреки това рафинерията и терминалът „Росенец“ продължават да работят, след като Върховният административен съд прецени, че производството може да продължи независимо от делата.

Още по темата

Назначената днес експертиза трябва да отговори на въпроса дали измервателните устройства са монтирани в изисканите от закона места и кога е започнало поставянето им.

Според „Лукойл“ сроковете в наредбата, която урежда въпроса с поставянето на уредите, са невъзможни за изпълнение при такова мащабно производство като тяхното. Митниците пък изтъкват, че други предприятия са се справили с изискванията в срок.

Адвокатът на нефтената компания Андрей Делчев, който е и шеф на Българската петролна и газова асоциация, днес поиска да бъде изпратено запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург за това дали тази наредба не противоречи на европейската практика.

Дали обаче казусът на „Лукойл“ ще стигне до Съда на ЕС, ще стане ясно на следващото заседание на Административния съд.

Делото бе отложено за 28 септември, но ако назначената съдебно-техническа експертиза не е готова дотогава, то ще продължи през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase