На 11.07. цистерна с химикали се обърна в района на гр. Дебелец. Снимка: Булфото
fallback

До дни ще започне съдебният процес срещу турския шофьор Юмер Вар, който катастрофира с автоцистерна с химикали край гр. Дебелец минслия месец.

Районната прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинения срещу него за замърсяване на околната среда и за превозване на опасни товари без разрешение, съобщава БТА.

Според обвинителния акт инцидентът е довел до безпрецедентна евакуация на застрашените от обгазяване близо 2300 жители на Дебелец.

Oще по темата
11 юли 2011 09:52
84

В резултат на разлива е била замърсена почвата край обърнатата автоцистерна, както и водите на р. Белица.

Около 18 часа е продължила операцията по изтеглянето на цистерната и обезопасяването на засегнатия участък, като разходите, направени от всички институции, се изчисляват на около 28 000 лв.

Шофьорът е санкциониран с 8000 лв. от Държавната автомобилна инспекция.

Санкцията е свързана откритите нарушения, като липсващ сертификат за превоз на опасни товари, обозначителни знаци за опасния товар по цистерната, неспазване на задължителната деветчасова почивка на денонощие и др.

Заради инцидента Районната инспекция по околната среда и водите е глобила с 5000 лв. фирмата превозвач "Тап Тед Глобал лоджистик" от Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

гурбетчия

преди 12 години

Много ми е чудно дали ще има санкции за българските митничари ,които са допуснали цистерната да влезе в територията на Бг. без необходимите документи ?! Еееееййй мама му да е....... , вие българите като видите малко пари , с дявола ортак ставате ! И мъжете сте такива и жените сте такива , за пари сте готови и г-ъ-з-а си да дадете !

12

хим-дим

преди 12 години

На влизане в РБ шофьорът какво е декларирал, че превозва - минерална вода? Кой митничар го е проверил? И да превозва стирен(леснозапалима и задушлива течност) без АДР това е криминално деяния!Така че има доста хора за санкциониране...

11

sstoqnov

преди 12 години

Добре де,как става така,че този камион преминава границата без да са му проверени документите!?А именно "липсващ сертификат за превоз на опасни товари, обозначителни знаци за опасния товар по цистерната, неспазване на задължителната деветчасова почивка на денонощие и др." Тук нещата много намирисват!А митничарите допуснали това превозно средство на територията на страната,какво ще се случи с тях?Или там ще се правят на ни лук яли ни лук мирисали!

fallback