Снимка: Sever.bg

Около 2300 жители на Дебелец са евакуирани вследствие на катастрофата с цистерна, натоварена със силно отровно химическо вещество.

Това каза за „Фокус” кметът на Дебелец Димитър Димитров. До 5,00 часа тази сутрин са били евакуирани 350 жители от къщите в близост до река Белица. 

След това поетапно е евакуиран почти целият град. Хората са настанени при близки във Велико Търново и в едно от съседните на Дебелец села.

Течът от катастрофиралата цистерна е спрян и няма пострадали хора, съобщиха от МВР.

До обяд в Спешно отделение на областната болница във Велико Търново са потърсили помощ двама пациенти от засегнатия район. Те са прегледани, не са установени поражения от изтичането на токсичния газ и са изписани, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От там препоръчват на хората от района при дразнене на кожата, лигавицата на очите, носа или гърлото да търсят медицинска помощ.

В момента вредните емисии във въздуха са под нормите, а екипи на пожарната служба правят замервания в различни райони на Дебелец.

Предстои цистерната да бъде изправена и изтеглена от дерето. Опасният химикал ще бъде прехвърлен в друга цистерна при спазване на всички мерки за безопасност, посочват от МВР.

Във Велико Търново е свикан областният щаб по сигурността.

Dnes.bg припомня, че цистерна с 20 тона стирол катастрофира тази нощ край града.

Още по темата

Инцидентът е станал в 0,48 часа, когато турска автоцистерна се е обърнала на моста при разклона от Дебелец за Килифарево.

При катастрофата са изтекли около четири тона от опасното вещество, при което се е образувал токсичен облак, преминал над града.

В момента екипи на Гражданската защита и противопожарната служба обезопасяват катастрофиралата автоцистерна, в която са останали 16 тона от опасното вещество.

Свикан е областният щаб по сигурността във Велико Търново. 

Полицейски патрули са отцепили всички подходи към Дебелец.

Движението по направлението за прохода Хаинбоаз и Габрово се извършва по обходни маршрути.

*Информацията е актуализирана в 11,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase