Снимка: архив Булфото

Племенникът на бившата първа дама на страната Антонина Стоянова – 38-годишният д-р Борис Кузманов и неговият колега д-р Христо Кунчев ще отговарят пред съда за причиняване на смърт поради лекарска немарливост, съобщиха за Dnes.bg от Окръжната прокуратура в Пловдив. 

Всичко започва на 18 септември 2009 г., когато гинекологът д-р Кузманов оперира 77-годишната Елена Венкова.

След като излиза от упойката, жената получава болки в корема. Тогава племенникът на Антонина Стоянова й прави изследвания с ехограф и разбира, че в корема на жената се събира течност. На близките било обяснено, че това е нормално.

Още по темата

По-късно обаче болките станали нетърпими и гинекологът изписал хапчета за по-добра перисталтика.

На следващия ден двамата лекари разбрали, че пациентката е направила перитонит. Наложило се повторно да я оперират и тогава установили, че матката е пробита от предната хирургическа интервенция. Взели решение да я премахнат. Три дни след операцията Елена Венкова починала.

"Обвинението срещу двамата гинеколози е за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на професионално задължение или поради незнание", съобщиха от Окръжната прокуратура.

Днес следобед наблюдаващият прокурор е внесъл обвинителния акт в Окръжния съд. Ако се докаже вината на лекарите, те могат да получат до 5 години затвор.

От прокуратурата поясниха, че по случая има назначени две съдебно-медицински експертизи, които доказват, че болната не е била под постоянно лекарско наблюдение и не е било взето навреме решение за операцията. Проверката показала, че има забавяне в действията на медиците.

Това не е първият скандален случай, в който се замесва името на племенника на бившата първа дама – д-р Борис Кузманов.

В началото на юни тази година д-р Кузманов беше арестуван с 11 грама хероин. Пред магистратите гинекологът обясни, че е наркозависим и че дрогата е за лична употреба. Тогава беше пуснат от съда срещу гаранция от 500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase