Лазар Груев. Снимка: БТА
fallback

Част от констатациите в доклада на Европейската комисия можеха да бъдат други, ако комуникацията ни с комисията беше по-добра, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

На пресконференция по повод доклада на ЕК за напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност и корупцията шефът на ВКС отчете повишаване на разгледаните и на приключените дела през миналата година и изтъкна, че оправдателните присъди в България са изключително малко – 3,7%.

Той даде пример и с обученията на съдиите у нас, които са се увеличили двойно през последните две години и по думите му това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията.

Oще по темата

Председателят на ВКС допълни, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо това да се промени.

Ще положим усилия повече на брой факти да стигнат до Европейската комисия, заяви Груев, който отбеляза, че е очаквал в доклада да бъдат отчетени в по-голяма степен огромните усилия на съдиите.

Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно. По думите му първо властите трябва да осъзнаят значението на думата „заедно“, а след това да се говори за комуникация с ЕК.

По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите, Лазар Груев отбеляза, че самата Европейска комисия ни казва, че не трябва да се дават оценки кои са добрите и кои са лошите и че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.

Според него е най-важно констатациите в доклада да бъдат прочетени правилно, да бъдат анализирани внимателно и да се предприемат стъпки за реформиране на съдебната система.

Вчера шефът на ВКС е изпратил писмо до всички съдилища в страната, свързано с препоръките в евродоклада.

Те ще бъдат обсъдени на националното съвещание на съдиите на 3 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Люба Манолова

преди 12 години

Помнете и се учете!В "Демокрация" доноси срещу мен пишеше едно същество, с брадичка катинарче!Сега му плащат от "Отворено общество", за да се прави на журналист, българи, работещи в няколко държави в Европа го хванаха, че е преписвал от книгата ми за външния дълг и се и спретнал с малки добавки от преписани документи своя книга! Халал да му е!Връща се милиционерското равнище на политиката ни, под благия взор на един посланик с пионерско перчемче и имидж на портиер!

51

Люба Манолова

преди 12 години

Помнете и пишете глупости като повтаряте като мантри думите на фикзултурника Цв. Цв.!От ГЕРБ не знаят законите, Цв. Цв. пък хич!Не зависи от председателя на ВКС Лазар Груев да променя присъди, той даже не ги издава!това са глупостите на неосъществения милиционер, когото партията ГЕРБ направи министър!да ни се смеят студентите от Юридическите факултети!Премиерът Борисов е над парламента и Конституцията

50

Анонимен

преди 12 години

Комуникацията била лоша, иначе нашата съдебна система е перфектна. Разбрахте ли сега?Само ако беше добра комуникацията и ЕК беше научила, ама наистина в детайли какво става в съдебната ни система, не доклад, ами щяха да бъдат потресени.Така че, г-н Груев, благодарете се, че е така лоша комуникацията.

fallback