Снимка: БТА
fallback
Специализираните прокуратура и съд да започнат работа на 1 януари 2012 година, реши парламентарната комисия по правни въпроси, която гласува на първо четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.
 
Според действащата в кодекса разпоредба спецзвената трябваше да действат от 12 август.
 
Изменението е предложено от депутати от ГЕРБ с аргумента, че конкурсите за магистрати в специализираните съдебни органи не са приключили, а е необходим разумен период за структурирането им и създаване на организация.
 
Отлагането е мотивирано и с необходимостта от време за обучение и квалификация на избраните съдии и прокурори, смятат вносителите.
 
„Дори да се справим с назначаването на редовите магистрати в спецсъда, то определено няма да успеем да назначим до 12 август административни ръководители“, каза Георги Шопов - член на ВСС.
 
Той посочи, че след като днес Росен Русев е оттеглил кандидатурата си за председател на апелативния спецсъд, то следващата седмица ВСС ще обяви нов конкурс за поста.

Технически е невъзможно да успеем за 12 август, посочи Шопов.

Oще по темата

Депутатите от левицата - членове на комисията, определиха като фалстарт на спецсъда отлагането на работата му, а необходимостта от квалификация поставя под съмнение уменията на избраните за спецсъда магистрати.
 
Това да не е училище, за да се осигурява време за квалификация, каза Михаил Миков.
 
Приетият от комисията законопроект предвижда да отпаднат част от делата, които ще бъдат разглеждани от специализирания съд.
 
Това са престъпленията за изготвяне и разпространение на неистински банкноти или преправянето на истински парични знаци, както и подправяне на платежни инструменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 12 години

Ако нещата са добре обмислени във времето, ще бъдат избегнати голям брой евентуални недоразумения.

18

Стефан Петров

преди 12 години

България има голяма нужда от тези специални съдилища. Обществото ни се овълчи страшно много поради липсата на справедливост, която пък се дължи изцяло на зле работещата съдебна система. Хубаво е, че ГЕРБ имат куража да бръкнат дълбово в раната, за да изчистят проблема. Дано тези съдилища да налагат максимално тежки и бързи присъди. Успех на ГЕРБ в борбата с престъпността!

17

χω

преди 12 години

Това да не е училище, за да се осигурява време за квалификация, каза Михаил Миков. Що за глупава теза???Дай по тая логика да земем първите 10 човека или колкото са там от улицата и да сложим на мястото на магистратите.Това не е селската продавница дето е нужно само да можеш да смяташ с числата до 100.Много правилно, всичко трябва да се премисли и тогава да се действа.Народът го е казал - "Бързата работа срам за майстора!"

fallback