Снимка: Булфото

В съдебната власт грешниците най-високо викат, че в другите са недостатъците. Това каза главният инспектор на ВСС Анна Караиванова пред БНТ в коментар на последните скандали около ВСС и призивите на съдии за оставки в съвета.

Тя уточни, че съветът проверява работата на съдиите, прокурорите и следователите, не както казва дали актовете им са правилни, а поне за сроковете, в които се гледат.

Още по темата

Понякога има толкова абсурдни съдебни актове, които нямат нищо общо с правото. Ние сме давали такива магистрати за дисциплинарно наказание, посочи Караиванова.

"Софийските съдии най-много викат. Ние миналата година проверявахме гражданската колегия на Софийския градски съд и гражданските колегии на районния. Ами в Градския съд има процеси от 1993 година", допълни главният инспектор на ВСС.

По думите й "там има някои дела, които твърде много съмнения предизвикват".

Според нея проблемите се коренят в това, че някои магистрати са приели независимостта като свободия и безотговорност.

Анна Караиванова изтъкна, че законите са поправяни многократно, а не е настъпило подобрение и даде пример с Конституцията, която е променяна три пъти.

"Пак ще ни оставят и няма да ни гледат какво вършим, пак ще си вършим така, както сме си свикнали работата. Нали? А данъкоплатеца им плаща заплатите за работа, не толкова за идеи. Затова аз казвам – първо, да си свършат работата, за която им плащат заплати. А след това, като си я свършат, да дават колкото си искат идеи", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase