Маргарита Попова. Снимка: Министерство на правосъдието
fallback

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че не иска да има предсрочни избори.

Тя направи изказването в отговор на коментарите, че идеята й за конституционни промени в областта на съдебната власт могат да бъдат извършени само от Велико народно събрание. В интервю за столичен вестник председателят на ВАС Георги Колев попита дали това означава, тя пледира за прекратяване на мандата на Народното събрание.

„Независимостта на съдебната система е в основите на стабилността на държавата, заяви днес Попова. Според нея темата за това как да се структурира Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се дискутира дълго и задълбочено.

„Няма правителство преди нашето, което в стратегията за реформа на съдебната система ясно да постави нуждата от дебати и разговори за структуриране на ВСС, отговорностите му и функциите му.

Тази стратегия е приета с решение на Министерския съвет и в този смисъл има политическа подкрепа, заяви Маргарита Попова.

Още през тази седмица започват срещи със специалисти по конституционно право, за да се направи преглед на всичко, записано в стратегията. Ще се обмислят промени, с които да се отговори на изискванията на ПАСЕ и на Венецианската комисия, посочи министърът.

Маргарита Попова се ангажира още, че ремонтът на сградата, в която ще се помещават Специализираният съд и прокуратура, ще завърши до края на юли.

Oще по темата

Ако дотогава бъдат избрани съдиите, прокурорите и следователите, които ще работят там, те ще могат да започнат работа.

Някои хора са алергични към специализирания съд и към промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Изключено е да се мисли, че делата, които ще се гледат там, няма да стигат и до Върховния касационен съд, коментира Попова в отговор на критиките към новото звено.

Относно предстоящия доклад на Европейската комисия правосъдният министър очаква, че той ще представя по-задълбочена картина за работата на всички сектори в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

В. Петров

преди 12 години

И ако се махнем какво ще стане - ще оставим правосъдието на такива *** като теб ли? Ти какво си засвършил - сглобяване на мотики в Пернишкия колеж ли? Кой ти дава право да слагаш под общ знаменател всички хора, завършили най-елитния факултет на на най-елитния университет?!? Да не би да ги познаваш всичките, за да ги считаш за корумпирани и некомпетентни?

27

БГ съдия

преди 12 години

Присмял се милиционер-топсъдия на БГ-магистрат... Абе тези преподаватели в ЮФ на СУ на какво учат студентите си? А тези в Магнаурската школа-Симеоново? Кой научи зам.шефа на Пернишкия съд да блудства с момиче? А кой учи шефовете на варнински и бургаския адм.съд да вземат рекет в особено големи размери и да фалщшифицират документи? А тези от ВАС да прилапват ОПС-имоти в Приморско? И пазарджишката съдийка да кара кола пияна като казак? Да си вземете студентите и да се махате и вие заедно с тях!

26

anonimen

преди 12 години

BCC e kato PARLAMENTA nqma cly4aini xora tam i ne cly4aino i ednite i drygite ca c IMYNITET I NEDOCEGAEMI i MNOGOOOOO DOXODNI <ZA DA NE BARKAT V KAZATA C MEDA,a to ot DANA$NITE IM DEKLARAZII E VIDNO 4E CA NAI BOGATITE i cred tqx NQMA NIKAKVA KORYPZIQ.KAK CTAVA TOVA,ZAKONOTVORZITE CA NI MNOGO DOBRI-RABOTQT CAMO ZA CVOETO BOGATO BADE6TE!

fallback