Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че не иска да има предсрочни избори.

Тя направи изказването в отговор на коментарите, че идеята й за конституционни промени в областта на съдебната власт могат да бъдат извършени само от Велико народно събрание. В интервю за столичен вестник председателят на ВАС Георги Колев попита дали това означава, тя пледира за прекратяване на мандата на Народното събрание.

„Независимостта на съдебната система е в основите на стабилността на държавата, заяви днес Попова. Според нея темата за това как да се структурира Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се дискутира дълго и задълбочено.

„Няма правителство преди нашето, което в стратегията за реформа на съдебната система ясно да постави нуждата от дебати и разговори за структуриране на ВСС, отговорностите му и функциите му.

Тази стратегия е приета с решение на Министерския съвет и в този смисъл има политическа подкрепа, заяви Маргарита Попова.

Още през тази седмица започват срещи със специалисти по конституционно право, за да се направи преглед на всичко, записано в стратегията. Ще се обмислят промени, с които да се отговори на изискванията на ПАСЕ и на Венецианската комисия, посочи министърът.

Маргарита Попова се ангажира още, че ремонтът на сградата, в която ще се помещават Специализираният съд и прокуратура, ще завърши до края на юли.

Още по темата

Ако дотогава бъдат избрани съдиите, прокурорите и следователите, които ще работят там, те ще могат да започнат работа.

Някои хора са алергични към специализирания съд и към промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Изключено е да се мисли, че делата, които ще се гледат там, няма да стигат и до Върховния касационен съд, коментира Попова в отговор на критиките към новото звено.

Относно предстоящия доклад на Европейската комисия правосъдният министър очаква, че той ще представя по-задълбочена картина за работата на всички сектори в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase