Снимка: Булфото
fallback

От Българския хелзинкски комитет (БХК) подкрепиха съсловната организация на съдиите в искането й на оставка и промени на нормите за функционирането на ВСС.

Позицията на БХК е изпратена до министъра на правосъдието Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев, председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателя на Народното събрание и на правната комисия в парламента, както и до Висшия адвокатски съвет и медиите.

“Моментът е повратен. ВСС няма повече какво да загуби като интегритет. Може само да продължи да руши правосъдието, ако бъде оставен. Залогът е удържане правовия характер на държавата. Рискът е от разпад на върховенството на закона”.

Според БХК именно Съюзът на съдиите в България пази независимостта на съдебната власт и правата на гражданите.

Oще по темата
От комитета призовават обществото да се вслуша в предложенията на съдиите.

“Сегашната уредба на ВСС фалира. Немислимо е настоящият покварен ВСС, произведен от нея, да продължи съществуванието си. Официално лишен от доверието на съсловната съдийска организация, той довършено загуби основания”, заявяват в писмото си от БХК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Историк

преди 12 години

Уикипедия: "Изпълнението на магистратската служба в Древен Рим е било ВЪПРОС НА ЧЕСТ. Магистратите са ИЗБИРАНИ заради БЕСПОРНАТА СИ ПУБЛИЧНА РЕПУТАЦИЯ И ПРЕСТИЖ, като ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯТА СИ НЕ СА ПОЛУЧАВАЛИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, т.е. те са служели на каузата на Рим безвъзмездно. Магистратската длъжност е почетна длъжност и изпълнението на службата ОСВЕН ВЪПРОС НА ЧЕСТ е и осъзната обществена необходимост, т.е. потребност ( honor). Г-да чернодрешковци, г-да от ВСС, г-жо Попова, г-жо Куцкова, можете ли да четете?!

31

Анонимен

преди 12 години

С какво НЕ СЕ занимава Българския хелзинкски комитет??

30

Анонимен

преди 12 години

Тези отявлени врагове нямат право да се наричат БЪЛГАРСКИ хелзински комитет, всякакъв комитет но не БЪЛГАРСКИ!Да се наричат ***, хОМО-вски, турски или арнаутски, но не и БЪЛГАРСКИ!Да се махат от България и да вървят на майната си!!!

fallback