Борис Велчев. Снимка: Архив Булфото

„Въпросът за оттеглянето на ВСС е чисто политически“. Така главният прокурор Борис Велчев коментира вчерашното писмо на Съюза на съдиите, които призоваха членовете на съвета да подадат оставки заради „безпринципното кадруване“.

Велчев обясни, че има два начина това да се случи. Първият – членовете на ВСС да подадат оставки, но главният прокурор не виждал такава тенденция, а вторият – да се промени законът.

Според обвинител №1 не е необходима радикална реформа, но пък подчерта, че в момента репутацията на ВСС не е добра. Ако такава бъде извършена, тя трябва да бъде добре обмислена и неемоционална, обясни той.

„Докато не се вземе политическо решение за промяна на модела, няма кой друг да върши тази работа и да управлява съдебната власт“.

Според обвинител №1 може да се коментират въпросите за необходимостта от политическа квота в съвета дали трябва прокурори и следователи да участват в назначението на съдии и обратното.

Според Велчев обаче тези въпроси трябва да се обсъждат в една по-спокойна обстановка.

По отношение на назначението на съдия Владимира Янева за шеф на градския съд главният прокурор коментира, че ВСС трябва да обясни начина, по който е назначена, а самата Янева да обясни забавянето на делото по аферата „Софийски имоти“.

Що се отнася до въпроса в конфликт на интереси ли е била съдия Янева, след като не се е оттеглила по делото, въпреки че преди години е сключила сделка като пълномощник на баща си за покупката на два имота от общинското дружество, председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев коментира, че не е в правомощията на комисията да извърши такава проверка.

Проверка за конфликт на интереси не можел да извърши и Инспекторатът към ВСС, тъй като той има правомощията само да следи организацията и движението по делото, обясни Цонев.

Такава проверка можела да направи само помощната комисия за конфликт на интереси към ВСС, но тя пък не можела да се самосезира.

Още по темата

Цони Цонев коментира и призива на Съюза на съдиите за оставка на Висшия съдебен съвет. Според него това становище не изразява действителната воля на всички членове на съюза.

Той обясни, че такава позиция би трябвало да има, след като се свика общо събрание на членовете на организацията.

Преди заседанието на ВСС доскорошният началник на Янева в градския съд Георги Колев заяви, че забавянето на делото „Софийски имоти“ не е по-различно от забавянето по всички останали дела.

Той не коментира дали е редно съдия Янева да си направи отвод по делото, но каза, че тя е действала като пълномощник и според него не може да се твърди, че има конфликт на интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase