Автобусът убиец. Снимка: архив Булфото

За втори път Върховният касационен съд (ВКС) не успя да даде ход на делото за катастрофата в местността Бакаджика.

Подсъдими за трагедията отпреди две години, когато загинаха 18 души, са собственикът на автобуса убиец Слави Славов и шофьорът Господин Господинов.

Днес двамата не се явиха в съдебната зала, въпреки че са редовно призовани. Това стана и причината делото да бъде отложено за 21 септември.

„Подсъдимите ги няма и аз не мога да си го обясня. Две години стана, откакто детето ми почина. Убиха го. Те си живеят в Ямбол. На свобода са. Не идват тук, подиграват се с нас”, каза Ганчо Ганчев – баща на 16-годишно момче, загинало в катастрофата.

Още по темата

Той заяви още, че присъдата, която двамата получиха от апелативния съд, трябва да бъде по-висока – поне 15 години.

Същевременно стана ясно, че съдията по делото Пламен Томов си е направил отвод. Пред журналисти той обясни, че се оттегля от процеса, защото е от Ямбол.

„Ямбол е родният ми град. Смятам, че не е редно да предизвиквам съмнения с участието си”, каза съдията като допълни, че не познава никой от страните в процеса.

Делото е образувано във ВКС по жалба на подсъдимите Слави Славов и шофьора на автобуса Господин Господинов.

През януари Апелативният съд в Бургас ги осъди на по 10 години затвор, намалявайки присъдите, наложени им от Ямболския окръжен съд, с по 3 години. Според Славов и Господинов решението на апелативните магистрати е незаконосъобразно, а наказанието – несправедливо.

Близките на загиналите също обжалват присъдата, като искат по-тежки наказания.

На 28 май 2009 г. автобус „Чавдар” се вряза в участници в Тракийския събор, провеждащ се в местността Бакаджика. Намясто загинаха 16 души, а двама от пострадалите починаха по-късно в болницата.

Експертиза доказа множество технически неизправности на 30-годишния автобус. Той е бил с ефективност на спирачката 23% при задължителни 48%, ръчната спирачка не е работела, а задните колела не са били регулирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase