Владимира Янева. Снимка: БТА

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще направи проверка по делото "Софийски имоти", чийто докладчик е новият председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Проверката ще бъде възложена на Инспектората в четвъртък по предложение на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС, която днес имаше извънредно заседание.

В същото време стана ясно, че от ВСС вече е изпратено писмо до председателя на Сметната палата с искане да се провери дали съдия Янева е декларирала всичките си имоти съгласно закона и има ли пропуски и нарушения в подадената от нея декларация.

Вчера и министърът на правосъдието Маргарита Попова поиска в най-кратки срокове ВСС да провери изнесените за Владимира Янева данни.

Оказа се, че при избора на Янева за председател на най-големия съд в страната – Софийският градски, членовете на ВСС не са знаели за съмненията за конфликт на интереси по делото „Софийски имоти“.

Още по темата

Назначаването й предизвика няколко оставки на членове на съвета, които призоваха за промяна на статуквото и пресичане на кадруването във ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase