Лазар Груев. Снимка: Булфото
fallback

Не ми се иска да мисля, че върху Висшия съдебен съвет (ВСС) е оказан натиск за избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Това коментира председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев пред БНТ.

По думите му този избор поставя няколко въпроса, единият от които е за кандидатурата на досегашния изпълняващ длъжността председател на СГС Величка Цанова.

При избора за шеф на съда се стигна до втори тур, а тогава четирима от членовете на ВСС, гласували преди това за Цанова, изненадващо оттеглиха подкрепата си и гласуваха за Владимира Янева.

Според Лазар Груев е необходима прозрачност на критериите, по които ВСС избира председатели на съдилищата, а водещо трябва да бъде умението на даден кандидат да бъде ръководител.

Той посочи, че Величка Цанова има опит като ръководител, за разлика от Владимира Янева, която е с 4 години стаж като съдия в градския съд.

„Магистратската общност и аз можехме да видим как тя се справя. Всички аргументи бяха казани, но мнозинството реши друго. Мислех, че това трябва да бъдат водещите аргументи“, посочи шефът на ВКС.

Що се отнася до приятелските отношения между Янева и вътрешния министър Цветан Цветанов, Лазар Груев коментира, че те не би трябвало да са проблем и човек няма как да прекъсне връзка с приятелите си.

Притеснително по думите му обаче е, че скоро след обявяването на номинациите за ръководители на СГС, Цветан Цветанов бързо се изказа за кандидатите.

Oще по темата

„Аз съм проучвал професионалните качества, а не биографиите“, каза Груев и допълни, че обобщаващото говорене на МВР шефа за съда го притеснява.

Лазар Груев цитира част от доклада на Европейската асоциация на съдиите, който бе оповестен в средата на миналия месец. Там се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и обвиненията на вътрешния министър за корупция и липса на компетентност излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

"Част от говоренето срещу съдебната система може да бъде прието и като политическо говорене", допълни шефът на ВКС и припомни, че Цветан Цветанов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Относно работата на съдилищата Груев посочи, че за 2010 година са разгледани около 700 000 дела, 500 000 от които са приключени в тримесечен срок – тези дела са с 26% повече от предходния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

1

преди 13 години

Не,че не ти се иска да мислиш, нямаш право да мислиш ,че е оказан натиск. Но всъщност знаеш много добре,че е оказан натиск. Нали ! Отвратителна история. И знаеш,също ,че тия негодници са плод на тройната коалиция.

35

Анонимен

преди 13 години

За милиони няма закони, за кокошка няма прошка!!

34

Анонимен

преди 13 години

САМО ЗА СЛУЧАЯ С КРАСЬО ТРЯБВАШЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ШЛИФЕРЧЕТАТА И ВЪНАМА С КАМЪНИ ДА ВИ ГОНЯТ ПАК ЩЕ СЕДИТЕ ЗА ДА ЛАПКАТЕ

fallback