126 кг. незаконен улов на риба от язовир „Жребчево“ донесе общо 12 месеца затвор при първоначален строг режим на двама бракониери.

Присъдите, издадени от Районен съд Сливен, са потвърдени от по-горната инстанция. Осъдените са двама мъже от сливенското село Селиминово и от гр. Средец.

Двамата са засечени да извършват незаконен улов на 10 март миналата година от служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при обход на язовира.

Тогава бракониерите са забелязани да пускат мрежи от гумена лодка, но не са заловени заради лошото време.

Служители на ИАРА започват наблюдение на района под прикритие и сигнализират полицията в гр. Твърдица.

На следващият ден бракониерите отново влизат с лодка да изтеглят мрежите с улова, слагат рибата в чували и успяват да си тръгнат преди наблюдаващите ги да достигнат до тях.

Инспекторите от Агенцията предупреждават дежурния в РПУ Твърдица, че не са успели да хванат бракониерите, но са дали описание на автомобила и посоката на отпътуване. В близост до село Оризаре автопатрул на полицията задържа двамата мъже, заедно с улова, мрежите и лодката.

Бракониерът от Средец ще изтърпи наказание от осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и ще заплати глоба от 800 лева, а съучастникът му ще пребивава в затвора четири месеца и ще плати глоба от 500 лева.

Двамата бракониери имат вече издадени присъди за друго подобно престъпление, като единият от тях е бил и с наложена пробационна мярка.

Мрежите, лодката и всички принадлежности намерени в автомобила след незаконния улов се отнемат в полза на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase