Снимка: Архив Булфото

Народните представители приеха на второ четене поправките в Закона за лечебните заведения, които уреждат заплащането на съдебномедицинските експертизи, разходите на болниците по тях, както и хонорарите на медиците.

С промените се налага принципът „Който поръчва, той плаща!“. Сега в срок от три месеца министерствата на правосъдието, здравеопазването и на вътрешните работи, както и Висшият съдебен съвет трябва да определят условията за извършването и заплащането на експертизите.

Управляващите предприеха мерки за разчистване на кашата с парите на съдебните медици, след като те излязоха на протест и спряха работа заради неполучени хонорари.

От БСП се усъмниха в бързата реакция на ГЕРБ, като подчертаха, че тримесечният срок за уреждане на плащанията е твърде дълъг.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков видя причината за определянето му в липсата на ясна визия за съдържанието на наредбата.

Още по темата

„През август-септември няма да има възможност да се разчитат бюджетни средства, защото те ще са изхарчени”, заяви той.

Той определи поведението на ГЕРБ като „лицемерно“, защото бързото приемане на закона не компенсира удължените срокове за елементарното уреждане на проблема с подзаконов акт, чийто срок се удължава с 3 месеца.

„Проблемът е за дисциплиниращия характер на нормите, включително и по отношение на министрите. Може би до края на мандата ще приберете съдебните лекари от улицата”, предположи Михаил Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase