Снимка: Архив Булфото

Съдебните лекари във Варна спират работа от понеделник заради неизплатени възнаграждения от средата на миналата година.

В своеобразния протест са готови да се включат и експертите от Стара Загора, Добрич, Плевен, Пловдив, Шумен и Габрово.
 
Въпреки че вътрешният министър обясни, че има решение на проблема и е въпрос на време то да влезе в сила, лекарите няма да посещават местопроизшествия, да правят експертизи и да приемат починали в моргите.
 
Тримата ресорни министри – на вътрешните работи, на правосъдието и на здравеопазването – увериха, че се прави всичко възможно да бъдат изплатени заплатите им. Съдебните лекари обаче искат по-ясни ангажименти, защото в променения закон за лечебните заведения не е разпоредено кой ще изплаща възнагражденията им тази година.

Според промените разходите на лечебните заведения за съдебномедицински експертизи и транспорт се плащат от съдебната власт (чл. 99а от Закона за лечебните заведения).

Още по темата

От МВР се възползваха от това и спряха да изплащат хонорарите от по 5 лв. на час за експертите. Висшият съдебен съвет пък все още не е определил условията и реда за изплащане на възнагражденията, които покриват само експертизите и аутопсиите.

След началото на бойкота от страна на медиците Здравната комисия в парламента реши да заседава извънредно в понеделник. Решение на стария проблем ще търсят съдебни лекари от страната и националният омбудсман Константин Пенчев, съобщи пред БНТ председателят на комисията Десислава Атанасова.

Според нея до дни ще бъде отменен член 99а от Закона за лечебните заведения, с който разходите за експертизите се поемат само от съдебната власт. Отмяната на текста обаче няма да уреди заплащането на хонорарите на експертите, а само разходите по консумативите за експертизите.

В края на април омбудсманът изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, за да поиска решение и финансиране за дейността на експертите. Конкретен план обаче не е представян или обсъждан до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase