А бяха близки...Снимка: Булфото
fallback

Окръжният съдия от Варна и бивш евродепутат от ГЕРБ Душана Здравкова подаде оставка и напуска съдебната система.

Един от мотивите за напускането й е решението на Висшия съдебен съвет за председател на Софийския градски съд да бъде избрана Владимира Янева.

В понеделник ВСС избра съдия Владимира Янева да оглави институцията, а тя самата официално призна, че е в близки приятелски отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Душана Здравкова призна, че е взела едно много трудно решение, но то било много дълбоко мотивирано от последното решение на Висшия съдебен съвет и изобщо от последните месеци на неговата дейност.

„Защото ми се струва, че е видно вече от всички страни, че е пречупен гръбнакът на цяла една институция на съдената система“, коментира тя пред БНР.

„Мисля, че е смачкано и превърнато в придатък правосъдието на България. Искам да подкрепя с този си акт малцината колеги от Висшия съдебен съвет, които имаха достойнството да постъпят почтено и да се възпротивят на тази кандидатура“, добави тя.

Oще по темата

Тя беше категорична, че мнението на съдиите не се зачита и се правят опити да бъдат сплашени.

Здравкова бе евродепутат от ГЕРБ в периода 2007–2009 г. и първи председател на движение ГЕРБ при учредяването му през 2006 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Юрист

преди 13 години

Хайде сега ,глупости на търкалета! Съдия Душана З. много добре знае, че цялата съдебна система е бъкана с маши на Тройната коалиция и че през 2007 г. целият състав на ВСС беше подменен с нов, състоящ се от хора на БСП, НДСВ, ДПС и президента. И че ВСС назначава комисията, която определя кой съдия ще влезе в СГС и САС. В резултат там се напълни със съдийки, влезли с връзки, а не с такива, които могат да вършат работа. И че съдийките в двата съда сега са над 70% от съдийския състав. Съдия Здравкова говори, че с назначавенето на Янева се е прекършил гръбнака на съдебната с-***. Хайде, без лъжи! Бившият шеф на СГС Г.Колев беше възпитаник на Висшата милиционерска школа Симеоново, т.е. верен син на Партията! И на мен не ми е приятно да сложат жена за шеф на най-разпасания и неефективен съд, но онези от ВСС така са решили. Да преминем ли и там човек по човек и да установим, че повечето от тях също преди 10-и ноември са били верни чеда и защитници на политиката на БКП? Вие ли не знаете това , или сте решили да се правите на герой? Само че балами вече няма!

72

Ruja

преди 13 години

Наистина не сме народ, а ***! Като чета коментарите на тези, които се числят към колегите на Душана, мъка ме обхваща. За мен истината е, че честните хора, които са имали идеалистични илюзии, биват изхвърляни от системата, в създаването на която самите са участвали. Така е и в БСП, и в СДС, така е и в ГЕРБ.

71

Отворко

преди 13 години

А бе къде й бяха принципите на Душанка, га се размотаваше като евродепутат по Страсбург-Брюксел-Люксембург! Га йдем кифтетата, всичко е принципно. После обаче, га ни отлъчат от кифтетата, ставаме принципни за цяла армия. Душанке, ***, да не забравиш това с оставката! Или да не я подадеш и после да я оттеглиш... Дръж си на думата! Да не забравиш! Правосъдието ще спечели от това.

fallback