Окръжният съдия от Варна и бивш евродепутат от ГЕРБ Душана Здравкова подаде оставка и напуска съдебната система.

Един от мотивите за напускането й е решението на Висшия съдебен съвет за председател на Софийския градски съд да бъде избрана Владимира Янева.

В понеделник ВСС избра съдия Владимира Янева да оглави институцията, а тя самата официално призна, че е в близки приятелски отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Душана Здравкова призна, че е взела едно много трудно решение, но то било много дълбоко мотивирано от последното решение на Висшия съдебен съвет и изобщо от последните месеци на неговата дейност.

„Защото ми се струва, че е видно вече от всички страни, че е пречупен гръбнакът на цяла една институция на съдената система“, коментира тя пред БНР.

„Мисля, че е смачкано и превърнато в придатък правосъдието на България. Искам да подкрепя с този си акт малцината колеги от Висшия съдебен съвет, които имаха достойнството да постъпят почтено и да се възпротивят на тази кандидатура“, добави тя.

Още по темата

Тя беше категорична, че мнението на съдиите не се зачита и се правят опити да бъдат сплашени.

Здравкова бе евродепутат от ГЕРБ в периода 2007–2009 г. и първи председател на движение ГЕРБ при учредяването му през 2006 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase