Кадри от ареста на Тенчо Попов. Снимка: БТА

Софийската районна прокуратура (СРС) ще проверява дали има оказано полицейско насилие при ареста на Тенчо Попов, каза главният прокурор Борис Велчев.

Кадрите, показващи полицейско насилие при ареста на ексглавния секретар на финансовото министерство, бяха излъчени преди седмица в съда.

Ще бъдат съпоставени нормативните актове, по които полицията извърша арести, и начинът, по който е задържан Попов, обясни главният прокурор.

Още по темата

Обвинител №1 коментира, че всеки запис, който показва прояви на агресия от страна на полицейските органи, буди смущение, а прокуратурата има ангажимент тогава, когато има извършено престъпление.

„Ако професионализмът на полицаите се е изродил в престъпление, това вече е работа на прокуратурата“, заяви Велчев. Той обаче не се ангажира със срок, в който ще приключи проверката на районната прокуратура.

Що се отнася до кадрите, на които се виждат антимафиоти, които се снимат насред акцията, вдигайки палци нагоре, коментарът на Борис Велчев бе лаконичен: "Никак не ме умили, полицейската работа е сериозна работа, в нея място за фриволност няма". 

Главният прокурор определи случая със заместник градския прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията по ареста на Попов, като вече приключен, тъй като той бе наказан заради изказването си в деня на арестите.

Бившият военен министър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. Минути след спецакцията Роман Василев заяви: "Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима". По време на ареста на Цонев пък го нарече "абсолютен престъпник". За това и бе порицан от ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase