Йордан Лечков. Снимка: Булфото
fallback

Прокуратурата внесе в Сливенския окръжен съд обвинителен акт срещу Йордан Лечков, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура прокурор Виолета Калайджиева.

Обвинението е за престъпление по служба.

Според прокуратурата в периода август 2008–февруари 2010 г. кметът е нарушил служебните си задължения, като е предоставил недвижим имот – частна общинска собственост, за ползване от местни фирми без публично обявен търг или конкурс.

Oще по темата

Става дума за бивш казармен район, отдаден на ДЗЗД "Хидросистеми", "Булгейт" ЕООД, "Еко Бул Агро" ЕООД и "Консорциум ЛТБ – България ХГ" ООД.

Според обвинението целта е била да се набави облага за дружествата, а от това са настъпили вредни последици за общината в размер на 671 368,80 лева.

От прокуратурата поясниха, че това са пропуснатите ползи от неполучен наем, а сумите са изчислени с експертизи.

Деянието е в особено големи размери и представлява особено тежък случай за извършено престъпление, смятат обвинителите.

Това е второ от общо девет повдигнати срещу сливенския кмет обвинения, което е внесено в съда.

По делото за измама и търговия с влияние, което вече е в съдебна фаза, Лечков получи оправдателна присъда на първа инстанция от Окръжния съд в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 13 години

ОЛАФ проверява Борисов, Цветанов и Лечков4 януари 2011, 14:36Според сигнала по тази схема са източени над 50 милиона лева от ЕС и националния бюджет Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е започнала проверка за далавери с обществени поръчки и злоупотреби в Сливен. Проверката е по сигнал и е насочена срещу кмета Йордан Лечков и свързаните с него фирми, получили по втория начин обществени поръчки за над 50 млн. лева. Сигналите са за източване на огромно количество евро и общински пари и са подадени от управителя на Хидросистеми и общински съветник в Сливен Радостин Русев. Според документа "по тази схема се осъществява облагодетелстване и кражба на средства от Европейския съюз и националния бюджет за над 50 млн. лева. Покровители на престъпната дейност са Десислава Танева депутат от ГЕРБ, Цветан Цветанов вицепремиер и министър на вътрешните работи и Бойко Борисов премиер на Република България". В отговора си на този сигнал ОЛАФ пише:Във връзка с всички тези нарушения от страна на огромната по своя мащаб за територията на ЕС организирана престъпна група, стигаща до най-голямо ниво в Република България и нанасяща огромни финансови вреди на гражданите на ЕС и България, ви молим за съдействието за извършването на прозрачно и бързо разследване с цел недопускане на допълнителни финансови злоупотреби, евентуално физически саморазправи и убийства с цел прикриване на следите, водещи към разкриването им.Поставени сме в невъзможност да се обърнем към институциите в България, които не могат да извършат качествени проверки, поради факта, че в организираната престъпна група участват високо поставени служители и политици с имунитет.

14

Анонимен

преди 13 години

Лечков Форевър, Лечков още два мандата кмет и един мандат областен, после министър председател. Да живее ГЕРБ и лечков... Оле, ?ле, Оле, Оле... Лечков форева-а-а

13

Анонимен

преди 13 години

тоя с голата тиква е толкова ***.

fallback