Снимка: БГНЕС

Всички съдии в Окръжния съд в Сливен са си направили отводи по делото срещу кмета Йордан Лечков, обвинен в търговия с влияние и измама.

Затова делото е изпратено на Върховния касационен съд, който да определи друго място, на което ще се проведе процесът.

Това съобщи заместник-председателят на Окръжния съд Мартин Данчев пред БТА.

Всички съдии, включително и тези, които гледат предимно граждански дела, последователно са си направили отвод, когато са били определяни за докладчици чрез системата за случаен избор.

Още по темата

Всеки магистрат се е мотивирал за отказа си да гледа делото, но общото е отговорността да се осигури безпристрастен процес за подсъдимия, обясни Данчев. Самият Лечков досега неведнъж изказваше публично предубежденията си към магистратите в Сливен.

Сега ВКС трябва да определи друг окръжен съд, в който да се гледа делото.

Обвинителният акт срещу Лечков бе внесен в съда на 2 декември.

Според прокуратурата през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев – Манастара, 5000 лв. за общинския футболен клуб "Сливен-2000", а в замяна щял да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в системата на Изпълнителна агенция по горите.

Според обвинението Лечков, с цел да набави имотна облага за "Сливен-2000", е въвел и поддържал в заблуждение Георгиев.

Ощетеният е местен бизнесмен, който по негови обяснения събрал поисканата сума от собственици на имоти във вилната зона в Асеновското дефиле, за да се реши въпросът с водоснабдяването им, но това не се е случило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase