Какъв е процентът на разкритите престъпления в София през 2010 г.? При отчета си за миналата година Районната прокуратура изнесе данни, които се разминаха сериозно с оповестените от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Според статистиката на СДВР разкритите кражби за 2010 г. са 25%. Според районната прокуратура обаче те са едва 4,62 на сто.

Драстична е разликата и по отношение на грабежите – СДВР отчита 42% разкриваемост, а прокуратурата – 12%. При присвояванията разликата е 54% (СДВР) спрямо 17 на сто, а при телесните повреди – 56% спрямо 20%.

Най-ниска разкриваемост през 2010 г. от СДВР отчитат при кражбите на автомобили – 4%. Според районната прокуратура обаче са разкрити едва 1% от кражбите.

Районният прокурор на София Александър Налбантов обясни несъответствието с различните критерии, които двете ведомства имали по отношение на това какво е разкрито престъпление.

За прокуратурата едно престъпление се смята за разкрито тогава, когато има повдигнати обвинения, обясни Налбантов. СДВР имали по-различни критерии.

От началото на годината и столичната полиция води за разкрити единствено престъпленията, по които има повдигнати обвинения, след като вътрешният министър Цветан Цветанов е издал заповед за това.

Заради липсата на информационна система между полицията, прокуратурата и съда няма как данните да се сравнят с издадените присъди, посочи районният прокурор.

Със 17% повече дела е внесла районната прокуратура в съда през 2010 г. Увеличили са се и осъдителните решения, което е добър показател за работата на прокурорите, коментира Александър Налбантов.

Общият брой досъдебни производства, наблюдавани от районната прокуратура през 2010 г., е 83 368, а на един прокурор са се падали средно по 56 дела, внесени в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase