Божидар Нанев. Снимка: Булфото
fallback

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия здравен Министър Божидар Нанев и Димитринка Николова – директор на дирекция „Бюджет и счетоводство“ в МЗ.

Двамата са обвинени за сключването на две неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати Тамифлу.

Договорите между здравното министерство и „Рош България“ бяха сключени през декември 2009 г. Същевременно е имало оферта от Националната здравна служба на Великобритания за същите ваксини за по-ниска цена.

Според обвинението от двете сделки с „Рош България“ са произлезли значителни вреди за Министерството на здравеопазването –  2 454 319,20 лева.

Сумата се явява разликата между офертната цена на британската служба и цената на сключените от МЗ договори.

Според прокуратурата „случаят е особено тежък“, а Божидар Нанев и Димитринка Николова са действали в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица.

Божидар Нанев е първият министър от правителството на ГЕРБ, който ще се изправи пред съда.

Oще по темата

Прокуратурата работи по други два случая, в които са намесени министри от кабинета „Борисов“.

Единият случай касае досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изнасяне на държавна тайна. Става дума за оповестените от вицепремиера Симеон Дянков данни от споразумение между предишното правителство и БНБ.

Вторият случай е проверката по случая с починалото новородено в Горна Оряховица, когато министър Цветан Цветанов чете от парламентарната трибуна разговорите на лекари, записани със СРС-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

истината

преди 13 години

няма ли кой да сравни цените от ПЛС с тези по аптеките и ще разберат че това не е единичен случаи а систематичен с умишлено закупуване на лекарства на високи цени и пълнене на гуши! Ако лекарствата бяха на реални цени щеше да има за всички. и т.н.

66

Анонимен

преди 13 години

"Същевременно е имало оферта от Националната здравна служба на Великобритания за същите ваксини за по-ниска цена."Втора година не научиха че Тамифлу не е ваксина а противовирусен препарат.

65

kiro

преди 13 години

Koga ste sadite Dogan, Sirishtnika, Trajktora, bratia galevi. Aide chakame. Shtom Bojidar Nanev vi e problema.... mnogo jalko.

fallback