Софийският градски съд осъди Александър Томов на 9 години затвор. Той бе лишен и от правото да заема висши държавни постове.

Томов бе признат за виновен по едно от обвиненията – за присвояване на недвижими имоти (хвостохранилище, общежитие и съоръжения) на стойност над 7 милиона евро от металургичния комбинат „Кремиковци“.

По това обвинение за виновен бе признат и членът на управителния съвет на комбината Иван Иванов, който също бе осъден на 9 години затвор.

Александър Томов и Иван Иванов бяха оправдани по останалите обвинения. Изцяло оневинени са бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и директорът на „Финметал“ Божко Бонев.

След като чу присъдата си, Александър Томов заяви, че тя е „неморална“.

Коментира, че лишаването му от правото да заема висши държавни постове, ще му попречи да участва на предстоящите избори.

За пореден път Томов заяви, че зад това дело стоят бившият премиер Сергей Станишев и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Томов и останалите подсъдими бяха обвинени за длъжностно присвояване на 3,5 млн. евро от футболния клуб ЦСКА и за присвоявания от „Кремиковци” на обща стойност 29 милиона лева.

Още по темата

В пледоариите прокуратурата поиска 15 години затвор за Томов, конфискация на имуществото му и лишаване от правото да заема държавни постове.

Днешната присъда може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase