Николай Велков. Снимка: Булфото

Николай Велков – един от задържаните при операция „Октопод“, съди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът е за клевета, съобщи Велков пред Dnes.bg. Той е заради изказвания на Цветанов в интервю за bTV, едно от които е, че Велков е неправомерно оправдан по делото за нарколабораторията в село Опицвет.

Всъщност той никога не е бил съден по това дело – присъди от ВКС имат Кристиян Младенов и Валери Величков, съответно от 5 и 3 години лишаване от свобода.

Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост. Той обаче никога не е подвеждан под отговорност.

Процесът за клевета срещу Цветан Цветанов трябваше да се гледа в сряда в Софийския районен съд. Заседанието обаче е било отложено, тъй като вътрешният министър е бил нередовно призован.

Всъщност призовката е връчена на куриер от МВР, но така и не е стигнала до Цветанов.

“Явно е трудно да се стигне от куриерската служба на МВР до кабинета на министъра“, коментира Николай Велков.

Още по темата

Искът срещу МВР шефа е на стойност 1 лев, а символичната сума на претенцията Велков обясни така: „Не искам да го ощетявам, и без това с толкова труд е изкарал шест апартамента“.

Извън шеговития тон той коментира, че просто иска да покаже, че когато човек на толкова отговорен пост говори, той трябва да си мери приказките и не може да си позволява да хвърля обвинения.

Следващото заседание по делото е на 19 януари.

Очаква се в Районния съд да тръгне и второ дело – отново за клевета, заведено от Велков срещу Цветанов – за друго негово изказване пред вестник.

Николай Велков е адвокат и преподавател по право. Той беше задържан на 10 февруари, по подозрение за участие в престъпната група „Октопод“, за чийто тартор е сочен Алексей Петров. Дни по-късно беше освободен срещу 20 000 лева гаранция и до този момент не са му повдигнати обвинения.

Велков е в съвета на директорите на „Дженерал Лизинг“ АД. След акция „Октопод“ в медиите се появи информация, че компанията притежава 70% от дружеството със специална инвестиционна цел на „Лев Инс“ – „Лев Инвест“.

Проверка на Dnes.bg показа, че „Дженерал Лизинг“ е сред учредителите на „Лев Инвест“, но не притежава мажоритарен дял.

Дружеството е продало акциите си (малко над 53%) в края на 2009 г. и в момента не притежава участие в капитала на  „Лев Инвест“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase