Три години затвор –  това е присъдата за бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров по делото за безстопанственост.

Софийският градски съд призна Вальо Топлото за виновен по две от трите повдигнати обвинения – за ненужни харчове на дружеството под формата на представителни разходи и рекламни материали.

Според магистратите Димитров е невиновен по обвинението за сключените договори за събиране на вземания.

Останалите петима подсъдими от борда на директорите – Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев, бяха оправдани.

Според съда те не са виновни за сключените договори за събирания за вземания на "Топлофикация София" и мерките им за неотклонение бяха изменени от "парична гаранция" в "подписка".

Освен тригодишната присъда Вальо Топлото ще трябва да плати 422 000 лв. по граждански иск на "Топлофикация София", както и да поеме разноските по делото.

"Делата "Топлофикация" обслужват една политическа кариера", каза по-рано Валентин Димитров в последната си дума пред съда.

Той заяви, че делата са изкуствено разделени, а целта е да се получи обществен натиск, а съдебният състав да няма цялостен поглед.

Още по темата

"Делата се водят в медийното пространство", каза бившият шеф на столичната Топлофикация.

Той обвини наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов, че е нарушил Закона за съдебната власт, като показа копие на негово интервю от 2008 година, когато е внасян обвинителният акт.

Това е трета осъдителна присъда, която Вальо Топлото получава.

През 2008 година той получи 5 години затвор за това, че като управител на фирма "Про Марк" е нарушил валутните закони като не е декларирал пред БНБ множество сделки на обща стойност над 18 млн. лева.

През 2009 година той бе осъден на още 14 години затвор по делото за източване на близо 6 милиона лева от "Топлофикация София". Тогава СГС постанови и конфискация на цялото му имущество.

Срещу Димитров се води още едно дело – за пране на пари. По него е подсъдима и майка му – Цеца Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase